Κυρ. Μητσοτάκης: «Στην Υγεία έχουμε δύο συστήματα που λειτουργούν χωρίς συνεννόηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στην Υγεία έχουμε δύο συστήματα που λειτουργούν χωρίς συνεννόηση»

Για δύο συστήματα που λειτουργούν παράλληλα χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία έκανε λόγο ο  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενόψει της παρουσίασης του Προγράμματος Υγείας σήμερα.

«Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας προσφέροντας υπηρεσίες. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε εδώ  ότι σήμερα έχουμε δύο συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε αυτό το ζήτημα ως το βασικότερο πρόβλημα που απαιτεί επίλυση ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις απόψεις και τις προτάσεις του Συλλόγου καθώς, όπως τόνισε, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα της Υγείας του κόμματος.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε:

«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στα γραφεία μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτήν την χρονική συγκυρία, να ακούσουμε τις προτάσεις σας και τις απόψεις σας, καθώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουμε και επίσημα το πρόγραμμα της Υγείας σε αρκετά αναλυτική μορφή. Και θέλουμε προφανώς και ενόψει της προετοιμασίας που κάνουμε σε προγραμματικό επίπεδο, να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις. Εξάλλου είμαστε από την ίδια μεριά, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και ο στόχος μας είναι να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Θέλω εισαγωγικά να σας πω δυο κουβέντες μόνο. Να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις και άσκοπη οικονομική επιβάρυνση.

Έχω πει πολλές φορές ότι σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας προσφέροντας υπηρεσίες. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε εδώ -το έχετε πει και εσείς εξάλλου- ότι σήμερα έχουμε δύο συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το έχω ξαναπεί, το δημόσιο δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκην με το κρατικό.

Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του κλάδου και ξέρω ότι δεν έχετε μείνει αλώβητοι από την κρίση.

Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, να λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις και τις σκέψεις όλων των γιατρών. Τόσο αυτών που εργάζονται σε κρατικές δομές όσο και των ιδιωτών γιατρών.

Το ΕΣΥ γηράσκει, -το γνωρίζετε καλά και εσείς- έχει κατά κάποιο τρόπο συμπληρώσει ήδη τα συντάξιμα χρόνια του και χρειαζόμαστε νέο αίμα στο σύστημα. Μας ενδιαφέρουν πολύ οι απόψεις σας για αυτό το ζήτημα.

Ξέρω καλά τι γίνεται στα νοσοκομεία. Τα επισκεπτόμαστε συχνά. Πρόσφατα είχαμε πάει στο Αττικό όπου διαπίστωσα και εκεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Προς Θεού, δεν λέω ότι τα προβλήματα γεννήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά σαφώς χειροτέρεψαν.



Σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει η άποψή σας για το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, τη μετανάστευση των νέων γιατρών και νοσηλευτών και την ιατρική εκπαίδευση. Μας ενδιαφέρει η άποψή σας για τη χρηματοδότηση του συστήματος, τον ανασχεδιασμό του και για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς. Αλλά μας ενδιαφέρει να δούμε, κυρίως, πως θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος υγείας που είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η απουσία πολιτικών πρόληψης.

Ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι πολιτικές είναι οι πιο αποδοτικές και οι πιο συμφέρουσες από πλευρά κόστους, στην Ελλάδα, εξακολουθούμε και τις παραβλέπουμε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα. Για εμένα η πρόληψη είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.

Τέλος, έχω πει δημόσια, και το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η πρώτη απόφαση την οποία θα πάρουμε εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Αλλά προφανώς οι πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης δεν εξαντλούνται μόνο στον έλεγχο του παθητικού καπνίσματος. Οπότε μας ενδιαφέρουν πολύ και οι απόψεις σας γύρω από τα ζητήματα αυτά».