Κυρ. Μητσοτάκης: «Όσοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα βρουν απέναντι Ελλάδα και συμμάχους»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όσοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα βρουν απέναντι Ελλάδα και συμμάχους»

Του Γιάννη Τρουπή

Αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επιθετική στάση της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ ο πρωθυπουργός έβαλε το πλαίσιο της ελληνικής θέσης ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων.

«Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις τοπικές κοινωνίες.

«Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα.Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι' αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε τις προκλήσεις στις οποίες το ανώτατο κομματικό όργανο της ΝΔ θα κληθεί το προσεχές τριήμερο να δώσει απαντήσεις.

«... Αύριο και μεθαύριο, το Συνέδριό μας θα προβληματιστεί και θα κοιτάξει και πάλι μπροστά. Θα συζητήσει για την σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού. Αλλά και για τις άλλες προκλήσεις του 21ου αιώνα:

Την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της παντού. Από τη μετανάστευση και την αγροτική οικονομία μέχρι την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των νερών μας.

Για την ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που φέρνει στις σχέσεις κράτους-πολίτη, στην αγορά εργασίας, στην επικοινωνία.

Αλλά και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα πεδίο υπό διαρκή διαμόρφωση. Που απαιτεί νέες απαντήσεις σε κάθε νέα συγκυρία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ανάπτυξη για όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια. Αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά και στη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. Από το 2016 διανύσαμε μαζί μία συνεπή και συνεχή πορεία. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, η Ν.Δ. ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους” τόνισε ο πρωθυπουργός . “Η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ΄την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο , το οποίο όπως είπε θα πρέπει να μείνει ανοιχτό.
“Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη” τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρές συστάσεις στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

“Η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο: Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Δείτε βίντεο από την έναρξη του Συνεδρίου και την ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη: