Καταρρέουν οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους

Καταρρέουν οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους

Την πιθανότητα να μην φτάσουν ούτε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μετά την 26η Μαΐου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύουν νέες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με τις τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις στην Αθήνα ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης συγκεντρώνει 32,1% έναντι της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου η οποία δεν ξεπερνάει το 18,6%,  στον Πειραιά ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του κ. Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 23,4% και ακολουθεί η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου με ποσοστό 11,7%.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην Περιφέρεια Αττικής, η νέα έρευνα που έγινε από την εταιρία Rass επιβεβαιώνει το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος Περιφερειάρχης συγκεντρώνει 32,1% και προπορεύεται με 13,5% από την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία απολαμβάνει την προτίμηση μόλις του 18,6% των ψηφοφόρων του λεκανοπεδίου.

Ακολουθεί ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό της τάξης του 16,4%.  Στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά», Θάνος Τζήμερος, με 5,8% και το στέλεχος του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης με 4,7%. Άκυρο, λευκό και αποχή δηλώνει ότι επιλέγει το 6,4% των ερωτηθέντων, ενώ οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται σε ποσοστό 8,9%.

Ο κ. Πατούλης προηγείται καθαρά στην παράσταση νίκης, καθώς το 51,5% προεξοφλεί ότι θα είναι εκείνος ο τελικός νικητής νικητής της αναμέτρησης, με μόλις 20,6% να βλέπει επικράτηση της κ. Δούρου και 6,8% του κ. Σγουρού.

Στον Πειραιά, η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας Marc κατέγραψε σαφές προβάδισμα του Γιάννη Μώραλη. Στην πρόθεση ψήφου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του κ. Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Πίσω και αρκετά μακριά ο κ. Μπελαβίλας με 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%. Στο 7% βρίσκονται όσοι προτιμούν λευκό, άκυρο, αποχή και 8% οι αναποφάσιστοι.

Στην επαναληπτική εκδοχή που, κατά τα φαινόμενα, θα διενεργηθεί ανάμεσα στους κυρίους Μώραλη και Βλαχάκο, οι Πειραιώτες φαίνεται να επιλέγουν τον νυν δήμαρχο, ο οποίος διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμά του και θα προηγηθεί με 14,4 μονάδες (57,2 έναντι 42,8 δείχνει η προβολή που γίνεται με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων).

«Στα αξιοσημείωτα της εν λόγω έρευνας είναι το θετικό αποτύπωμα που έχει στην κοινή γνώμη ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού και πρώτο σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Βαγγέλης Μαρινάκης. Το 52,6% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά τη συμβολή του στα δρώμενα του Πειραιά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος της ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 23,4% και ακολουθούν Κατερίνα Νοτοπούλου με Γιώργο Ορφανό που συγκεντρώνουν 11,7 και 11,5 αντίστοιχα. Από κοντά ακολουθεί και ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,2%, αλλά και ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας με 9%.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας με 5,8% και έπονται Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 3%, Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης με 2,6% και 2,7% αντίστοιχα αλλά και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,7%. Οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το 1%.

Όσον αφορά τον νικητή του δεύτερου γύρου, ο Νίκος Ταχιάος φαίνεται νικητής ανεξαρτήτως του αντιπάλου του. Ακόμα περισσότερο αν αναμετρηθεί με την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα φτάσει άνετα το 50,1% αφήνοντας την κ. Νοτοπούλου στο 21%.