Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02

-A +A

Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών
-A +A

Το αφήγημα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προ πολλού καταρρεύσει όμως το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί πήραν ότι ζητούσαν επί δέκα συναπτά έτη από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν από τη σημερινή κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι τάχθηκαν εναντίον αυτής.

Η χθεσινή δήλωση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχώρησε σε μια συμφωνία που αποδεικνύεται ότι λειτουργεί προς όφελος των Σκοπίων ικανοποιώντας αιτήματα όπως η «Μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ξεκάθαρα χθες πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που είχε συμφωνήσει στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Και αυτό παρά τις σχετικές διαψεύσεις όχι μόνο από τους χειριστές της υπόθεσης την περίοδο εκείνη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέσα από έγγραφα όπου ξεκάθαρα αποτυπώνεται η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συζητήσει επ '' αυτής της βάσης.

Λέξη δεν αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών για τα περί «Μακεδονικής» γλώσσα και ταυτότητας που η ηγεσία των Σκοπίων έχει κάνει σημαία της εν όψει του δημοψηφίσματος στη γείτονα την 30η Σεπτεμβρίου. Ακόμη και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ αυτό προέβαλε εκστομίζοντας και τη φράση «και εσείς Μακεδόνες και εμείς “Μακεδόνες”» απευθυνόμενος μάλιστα προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου που αναφέρεται στα αιτήματα των Σκοπιανών και το οποίο σημειωτέον η εφημερίδα Φιλελεύθερος αποκάλυψε στις 11 Ιουνίου ήρθε να ταράξει τα ήσυχα νερά στα οποία νόμιζαν πως έπλεαν οι κυβερνώντες στο δρόμο προς τη ΔΕΘ έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα και ένα κλίμα που υπονόμευε τις όποιες αντιδράσεις, ξεκινώντας από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών και φθάνοντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προβοκάτσιες και στημένες διαμαρτυρίες κατά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα όμως ήρθε να αναδείξει, εκ νέου, ότι η συγκυβέρνηση σχεδίασε και εκτέλεσε μια πράξη, υποτιμώντας τον ελληνικό λαό και το κοινό αίσθημα αποσκοπώντας ενδεχομένως σε άλλα οφέλη. Και αυτό το έπραξε παρότι η αντιπολίτευση και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραχώρηση της «Μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.

Τώρα όμως που το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα αντιδρά όπως ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς που εμμένει να εμφανίζει ως επιτυχία μαι επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία.

T.E.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα