Καταγγέλλουν για το ΕΣΥ που επί ημερών τους κατέρρεε

Καταγγέλλουν για το ΕΣΥ που επί ημερών τους κατέρρεε

Χαρμόσυνη ένεση αισιοδοξίας από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μιλώντας στην ευρωβουλή είπε ότι οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα επιτυχημένα δυτικά εμβόλια, στα οποία μάλλον προστίθεται και το Ρωσικό, θα είναι η έξοδος από το γκρίζο δυστοπικό θανάτου, και τη μεταμόρφωση σε ερειπιώνα την ζωή όσων διέφευγαν την ύστατη κατάληξη.

Παρότι η ΕΕ τον Ιούλιο έγραψε ιστορία με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης ύψους 750 δισ, ακόμη και αν δεν υπήρχε η αντίδραση Ουγγαρίας Πολωνίας και Σλοβενίας, ακόμη και αν είχαν αρχίσει να εκταμιεύονται, είχαν πεπερασμένο ορίζοντα. Θα απάλυναν τις πληγές των κλάδων που χτυπήθηκαν άγρια και πένονται, αλλά δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την παραγωγικότητα μιας ζωντανής οικονομίας.

Πόσο μάλλον που τώρα υπάρχει δυστοκία στην εκταμίευση, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών, και δη αυτών με ασθενή οικονομία όπως η χώρα μας, προβάλουν αδυσώπητες.

Χθες ο Μητσοτάκης, και καλώς, ανακοίνωσε στη Βουλή τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για σχεδόν μισό εκατομμύριο δικαιούχους τον μήνα Δεκέμβριο (μεταξύ των οποίων άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας). Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ελαφρύνσεις στα βάρη της μισθωτής εργασίας, προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, αν και είναι άγνωστη η επίδραση στα Ταμεία. 

Παράλληλα οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 σε 1242 (αύξηση 123%), ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ από τα 3,8 δισ. πριν την πανδημία στα 4,8 δισ (25%), ενώ το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ από 88.690 σε 100.984 (14%).

Βέβαια κατά την αδιανόητη ρήση της Γεροβασίλη «ο λόγος που εισήλθαμε στο λοκντάουν οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πολλές ΜΕΘ». Σουρεαλισμός !

Δεν θα πούμε μπράβο στην κυβέρνηση, υποχρέωσή της είναι, γι’ αυτό εξελέγη. Ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ να έκανε τα ίδια, αν και έχουμε έντονες - σχεδόν βάσιμες - αμφιβολίες ως προς την οργανωτική του αποτελεσματικότητα. Αλλά είναι προσβολή στη νοημοσύνη του πολίτη, να ισχυρίζεται ο Τσίπρας ότι η κυβέρνηση «δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία», ή ότι χρειάζεται «μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές στο δημόσιο σύστημα Υγείας». Ανάγκα και φιλελεύθεροι πείθονται, και η κυβέρνηση δεν δείχνει εν τη πράξει τέτοιες εμμονές.

Η δική του κυβέρνηση θεωρητικά σίγουρα δεν διακατεχόταν από αυτές. Όμως έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ εν έτει 2018 έδειχνε κατάρρευση το συστήματος υγείας με νοσοκομεία χωρίς επαρκείς ΜΕΘ, χωρίς χειρουργικά υλικά και χωρίς χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Κατήγγειλε μάλιστα τότε η ΠΟΕΔΗΝ ότι το κράτος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πόσες ΜΕΘ είναι ανοιχτές. Και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό οφειλόταν στην άτεγκτη πίεση που ασκούσαν οι δανειστές.

Δεδομένο είναι ότι τα χρήματα που δίδονται δεν είναι από το... απόθεμα. Δάνεια που μελλοντικά θα αποπληρωθούν. Ωστόσο το εμβόλιο θα είναι και εμβόλιο στην οικονομία που βρίσκεται και αυτή στην εντατική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να το χαίρεται. Γι’ αυτό και η Αυγή εξοβέλισε από την πρώτη σελίδα την παγκοσμίου ενδιαφέροντος ανακοίνωση της Pfizer που αναπτέρωσε τις ελπίδες του πλανήτη.

Δεν θέλουν να πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά αποτελεί εξαίσιο όνειρο μια οικονομία που θα γίνει ρημάδια. Πάνω στις στάχτες της, στα συντρίμμια της πιστεύουν ότι θα κληθούν να κυβερνήσουν.

Η καταγγελτική ρητορική τους δεν αίρει η δυσπιστία του κόσμου προς την δική τους ικανότητα, αλλά ανασκαλεύει μια υποβόσκουσα δυσθυμία που είναι φυσιολογικό να διαχέεται προς την κυβέρνηση.

Και σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη με τις φραστικές αστοχίες τους στα τηλεπαράθυρα τους βοηθούν να ασκούν ως πολιτική τη μικροπολιτική, και να φιλοτεχνούν ψευδή εικόνα προσθέσεων, αφού οι αριθμοί δεν τους βοηθούν.