«Γκάφα» Τσίπρα ή ομολογία προσφυγής στις εθνικές κάλπες;

«Γκάφα» Τσίπρα ή ομολογία προσφυγής στις εθνικές κάλπες;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Γλωσσικό ατόπημα, σχήμα λόγου ενταγμένο σε μία επικοινωνιακή στρατηγική ή μήπως σήμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά από τις ευρωεκλογές;

Τι από τα τρία τελικά συμβαίνει; Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της πρωτολογίας του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, παρότι πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, μοιάζει να αποτελεί γρίφο, η λύση του οποίου αφήνει πολλά ενδεχόμενα, ανοιχτά ακόμα και αυτό της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία πριν από το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν στην τοποθέτησή του έκανε για πρώτη φορά αναφορά στην ανάγκη οι πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά του στις 26 Μαΐου. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τί όμως κάνει την διαφορά στην παραπάνω διατύπωση του κ.Τσίπρα ;

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά για πρώτη φορά έδωσε χρώμα εθνικών εκλογών στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, ημέρα της ευρωπαϊκής κάλπης. Μία επιλογή, η οποία δεν είχε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ξανακουστεί από στόμα αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος.

«Θέλω να ζητήσω και από την ελληνική Βουλή, αλλά και από τον ελληνικό λαό στις 26 του Μάη τόσο ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το πρόγραμμα, σε αυτό το σχέδιο, όσο όμως και ψήφο καταδίκης στα σχέδια και στα προγράμματα εκείνα που μας οδήγησαν στην καταστροφή, ψήφο μομφής και καταδίκης στη Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το πρόγραμμα του νεοφιλελευθερισμού, με το πρόγραμμα του κ. Βέμπερ» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάπου εδώ λοιπόν αρχίζουν τα ερωτήματα και τα «σκοτεινά» σημεία.

Ας υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα σχήμα λόγου, το οποίο χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. Τότε τι μπορεί να ήθελε να πει...ο κ. Τσίπρας ;

- Το πρώτο ενδεχόμενο είναι o πρωθυπουργός να προετοιμάζει το έδαφος και ουσιαστικά να «χτίζει» το αφήγημα για να προκηρύξει εκλογές ακόμα και το βράδυ των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής κάλπης. Σε μία τέτοια περίπτωση έχοντας ζητήσει από την κοινωνία να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των ευρωεκλογών, στην πιθανότητα που το κυβερνών κόμμα αποδοκιμαστεί τότε ανοίγει ο δρόμος για την λαϊκή ετυμηγορία και οι εξελίξεις θα τρέξουν με αστραπιαία ταχύτητα.

- Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ο κ.Τσίπρας να έχει αποδεχτεί ότι η κατάσταση πλέον είναι οριακή τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του και να αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης πολιτικής “ζαριάς”. Μπορεί δηλαδή να μην έχει πάρει την μεγάλη απόφαση αλλά να αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν πραγματικά έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη φράση που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προσφέρει στην ΝΔ χώρο για μία πολιτική ρελάνς, το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών.

Στο ενδεχόμενο λοιπόν που η αξιωματική αντιπολίτευση κατακτήσει μία καθαρή νίκη στις 26 Μαΐου, τότε θα έχει το δικαίωμα να πει στον κ.Τσίπρα ότι αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζήτησε και άρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορεί να επιμείνει στην άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με άλλα λόγια το πολιτικό σκηνικό , από τις 27 Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα κινείται με άλλα δεδομένα.