Η τακτική της ΝΔ και οι δεξαμενές ψηφοφόρων με στόχο  την αυτοδυναμία

Η τακτική της ΝΔ και οι δεξαμενές ψηφοφόρων με στόχο την αυτοδυναμία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ένας μήνας μας χωρίζει πλέον από την νέα χρονιά, η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση εκλογική και η ατμόσφαιρα ολοένα και περισσότερο “μυρίζει” εκλογές. Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την “καθαρή” πρωτιά της ΝΔ, δεν είναι λίγοι πλέον οι δημοσκόποι που εκτιμούν πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακτήσει και την αυτοδυναμία.

Κορυφαία συνθήκη για να συμβεί αυτό είναι στην επόμενη βουλή να εισέλθουν λιγότερα κόμματα από όσα βρίσκονται σήμερα στο κοινοβούλιο. Με πεντακομματική ή εξακομματική βουλή η αυτοδυναμία έρχεται πιο κοντά για το γαλάζιο στρατόπεδο. Για να φτάσει όμως ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα , η ΝΔ θα πρέπει πριν από όλα να καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της. Το 27,81 % που κατέκτησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 προφανώς και δεν της είναι αρκετό για να αρχίσει να “ονειρεύεται” το όποιο σενάριο αυτοδυναμίας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταστρώσει την στρατηγική του με σαφή στόχο το κόμμα του να “πιάσει” ποσοστά πολύ πάνω από το 30%, κάτι που θα του επιτρέψει να κάνει την όποια σκέψη περί απόλυτης πλειοψηφίας στη βουλή. Κεντρικό άξονας αυτής της στρατηγικής είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων τριών “κατηγοριών”:

-  Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ , οι οποίoi δεν έφυγαν ποτέ από το κόμμα, στηρίζοντάς το με τη ψήφο τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις , παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να είχαν. Με άλλα λόγια δηλαδή πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ.

- Οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα σε κάποια χρονική στιγμή, παρότι στο παρελθόν το είχαν στηρίξει.

- Οι ψηφοφόροι , οι οποίοι δεν έχουν ξαναστηρίξει την ΝΔ και που την αντιμετώπιζαν στο παρελθόν με δισταγμό και καχυποψία. Άνθρωποι, τους οποίους ο κ.Μητσοτάκης φιλοδοξεί να πείσει προκειμένου να ψηφίσουν για πρώτη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις μέχρι σήμερα αναλύσεις που έχουν κάνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ διαθέτει μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν αποδεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αυτές, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, λόγω και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους.

Παράλληλα ο αριθμός όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω συμπεράσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος στους συνεργάτες του να προχωρήσει στην προεκλογική περίοδο, η οποία έστω και ατύπως έχει ήδη αρχίσει, αναζητώντας τη θετική ψήφο των πολιτών και όχι ψήφο-καταδίκης της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου.

Ήδη προγραμματίζεται συνέχεια των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε όσες περιφέρειες της χώρας δεν έχει βρεθεί, προκειμένου να στηρίξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες που έχει δώσει το χρίσμα η ΝΔ. Κομβικό γεγονός για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τις κάλπες αποτελεί το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 14-16 Δεκεμβρίου στην Παιανία. Ένα συνέδριο που θα έχει έντονο προεκλογικό χρώμα...