Η σύλληψη του Τζον Χάνικ, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι προσπάθειες διείσδυσης στην Ελλάδα

Η σύλληψη του Τζον Χάνικ, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι προσπάθειες διείσδυσης στην Ελλάδα

Αρχές Δεκεμβρίου του 2015 και στην Αθήνα παρουσιάζεται επισήμως, παρουσία υπουργών της τότε κυβέρνησης και ενός γενικού γραμματέα, η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Hellanet που περιελάμβανε 11 περιφερειακά και τοπικά κανάλια. Εκεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου που είχε συσταθεί ο Τζον Χάνικ που σχεδόν 7 χρόνια μετά συλλαμβάνεται με βάση το κατηγορητήριο του περιφερειακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για «εγκαθίδρυση τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα» κατ' εντολή του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεβ, σε βάρος του οποίου είχαν υπήρχαν κυρώσεις εξαιτίας της εμπλοκής τους στην υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η εμπλοκή του FBI και το δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αμερικανών.

«Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Jack Hanick, Chairman Board of Directors της Hellasnet, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία των αντίστοιχων εγχειρημάτων στις ΗΠΑ» έγραφαν τα μέσα ενημέρωσης εκείνη την περίοδο για το εγχείρημα που παρουσιάστηκε και το οποίο είχε ως ιδιοκτήτη τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεωργίου. Εκεί και οι υπουργοί Πάνος Καμμένος και Χρήστος Σπίρτζης, ένας γενικός γραμματέας αλλά και ο αποκαλούμενος «Κόκκινος Εργολάβος» Χρίστος Καλογρίτσας που 9 μήνες μετά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδεις πανελλαδικής εμβέλειας. Υπόθεση για την οποία έχει κατηγορήσει τον Νίκο Παππά ως το πρόσωπο που τον ενέπλεξε στην υπόθεση του διαγωνισμού και η οποία σήμερα διερευνάται από τη δικαιοσύνη.

Ως προς το δίκτυο των 11 σταθμών ουσιαστικά επιχειρήθηκε να λειτουργήσει με βάση την πρόβλεψη του νόμου Παππά – Σπίρτζη που επέτρεπε τη δικτύωση μεταξύ των περιφερειακών σταθμών αυξάνοντας τις ώρες από τρεις σε πέντε. «Με τη λειτουργία της HellasNet "εγκαινιάζεται" άτυπα η μεταβατική περίοδος μετάδοσης νέων ενημερωτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων μέχρι τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Το σύνθημα της HellasNet δηλώνει: "Όλη η Ελλάδα ένα κανάλι", στην πραγματικότητα όμως είναι ένα εγχείρημα μετάδοσης ποιοτικού τηλεοπτικού προγράμματος σε περιφερειακά κανάλια που έχουν ήδη προσωρινό καθεστώς λειτουργίας. Πρόκειται για τους σταθμούς Attica TV, TVM, Atlas, Alfa, ENA, SITIA, DIKTYO1, PLP, TRT, CORFU και IRIDA» έγραφαν επίσης την περίοδο εκείνη τα κανάλια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του δικτύου Γιάννης Καραγεώργης δήλωνε ότι «Η πρόταση της Hellasnet φιλοδοξεί να αλλάξει την αντίληψή μας για την τηλεόραση, αναδεικνύοντας τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας σε πρωταγωνιστές».

Επίσης, στην εκδήλωση στοιχεία της στρατηγικής του καναλιού παρουσίασαν ο Κώστας Βαξεβάνης, Διευθυντής Ενημερωτικού Τομέα, ο Σωτήρης Ρούσσης, Διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης και ο Βαγγέλης Μαυρογιάννης, Διευθυντής Προγράμματος και Περιεχομένου που είχαν αναλάβει και την υλοποίηση του έργου του δικτύου

Η σύλληψη του Τζόν Χάνικ έρχεται να δώσει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία ο πρώην συνεργάτης του δικτύου FOX NEWS λειτούργησε ως ο άνθρωπος που επιχείρησε να προωθήσει ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία, μετά το 2014 όταν και έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας προκαλώντας και τις πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία. Αυτή είναι και η αιτία της σύλληψής του. Παραβίασε τις κυρώσεις των Αμερικανών εξυπηρετώντας έναν Ρώσο ολιγάρχη, στενό συνεργάτη του Πούτιν που και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο αυστηρών κυρώσεων εξαιτίας της αιματηρής εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία και η οποία ουσιαστικά τείνει να οδηγήσει στην προσάρτησή της στη Ρωσία και την εξαφάνισή της ως ανεξάρτητη χώρα. Ισοπεδώνοντας χωριά, βομβαρδίζοντας πόλεις προκαλώντας μια αιματοχυσία και θανάτους αμάχων στη λογική της δημιουργίας μιας «Μεγάλης Ρωσίας».

Αυτή άλλωστε είναι και η άποψη του Κονσταντίν Μαλοφέεβ. Η δημιουργία μιας Μεγάλης Ρωσίας, η ύπαρξη ενός Τσάρου που μέσα από μια αυτοκρατορική λογική θα επαναφέρει υπό τη σκέπη του Κρεμλίνου χώρες που ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά το 1991. Ο Μαλοφέεβ θεωρείται εκ των πρωτεργατών αυτής της λογικής. Πέραν των κυρώσεων από τις ΗΠΑ του έχει απαγορευτεί και η είσοδος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγο που ως κουμπάρος στο γάμο του Γιάννη Καραγεώργη δεν μπόρεσε να παραστεί. Έτσι ο γάμος μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου τον Οκτώβριο του 2014 βρέθηκαν και οι καλεσμένοι του ιδιοκτήτη του δικτύου διαμένοντας σε ξενοδοχείου ιδιοκτησίας του ρώσου ολιγάρχη για να παραστούν στον γάμο. Μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα υπουργός Εθνικής Άμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος το 2015, υπουργός πια, βρέθηκε στην παρουσίαση του Δικτύου.

Το 2015 ήταν και η χρονιά που ο Πάνος Καμμένος είχε πουλήσει στον Γιάννη Καραγεώργη μια Mercedes αντίκα, την οποία είχε αποκτήσει στο παρελθόν, έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το ποσό είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή υπερβολικό, δικαιολογήθηκε διότι ο ιδιοκτήτης πριν τον Πάνο Καμμένο ήταν ο Αμίν Νταντά. Μέτα όπως έγινε γνωστό η Mercedes πωλήθηκε σε ξένο συλλέκτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Καραγεώργης είχε και μια δικαστική περιπέτεια το 2016 εξαιτίας ενός εντάλματος από την ολλανδική δικαιοσύνη που ζητούσε την έκδοσή του για μια περίπτωση απάτης. Ο ίδιος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά την εμπλοκή του, τελικά δεν εκδόθηκε αφού ο Άρειος Πάγος (το Ποινικό Τμήμα), επί προεδρίας Βασιλικής Θάνου, έκανε δεκτή την έφεση του εφοπλιστή κρίνοντας πως η πράξη με την οποία βαρύνεται δεν αφορά απάτη αλλά δόλια χρεοκοπία. Και ως πλημμέλημα κατά τον Ποινικό Κώδικα έχει παραγραφεί.

Το δίκτυο των σταθμών δεν έτυχε πάντως μεγάλης αποδοχής και δεν προχώρησε. Εν τούτοις η εμπλοκή του Τζον Χάνικ και η σύλληψή του για προσπάθεια διείσδυσης στην ελληνική αγορά και διακίνησης ουσιαστικά της ρωσικής προπαγάνδας και της προβολής των ρωσικών συμφερόντων είναι λογικό να εγείρει το ενδιαφέρον.

Τα όσα αναφέρει το κατηγορητήριο άλλωστε είναι χαρακτηριστικά αφού ο Τζον Χάνικ φέρεται να είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ολιγάρχη και να τον ενημερώνει για την πορεία του εγχειρήματος κάνοντας λόγο για «ευκαιρία για τη λεπτομερή παρουσίαση της ρωσικής οπτικής γωνίας στην ελληνική τηλεόραση»

Ο αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες αναφέρουν επίσης ότι ο Χάνικ «εργάστηκε για λογαριασμό του Malofeyev για τη συγκρότηση και λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού  δικτύου» με τον Αμερικανό εισαγγελέα Ντέμιαν Γουίλιαμς να σημειώνει ότι ο Hanick ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε διαφορετικές περιστάσεις το 2015 και το 2016 κατ' εντολή του Μαλοφέεβ ενώ σημειώνει και την περίπτωση της ενημέρωσης που του παρείχε όπως αυτή τον Νοέμβριο του 2015 λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του τηλεοπτικού δικτύου σύμφωνα με την οποία το εγχείρημα αυτό θα αποτελούσε «ευκαιρία για τη λεπτομερή παρουσίαση της ρωσικής οπτικής γωνίας στην ελληνική τηλεόραση».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με αφορμή τη σύλληψη του Χάρικ αναφέρει ότι «εν γνώσει του επέλεξε να βοηθήσει τον Malofeyev να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα εγκαθιδρύοντας, ή επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα κατά παράβαση των κυρώσεων». Κυρώσεων που σημειωτέον επιβλήθηκαν με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στην ίδια ανακοίνωση καταγράφεται και ο ρόλος του Ρώσου ολιγάρχη για τη χρηματοδότηση των ρωσικών αποσχιστικών δράσεων και δυνάμεων στην Κριμαία και το Ντονμπάς εκείνη την περίοδο

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ένα μπαράζ ελέγχων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται δίπλα στον Πούτιν και συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική του ακόμη και στη μορφή που διαμορφώνεται σήμερα μέσα από τον αναθεωρητισμό που πρεσβεύει και τη χρήση ακόμη και όπλων όπως συμβαίνει σήμερα με την εισβολή στην Ουκρανία.

Με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI να έχουν τον πρώτο λόγο, συνολικά οι διωκτικές αρχές έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση ενός δύσκολου έργου, μέρος του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και μετά. Πρόσωπα κλειδιά έχουν καταγραφεί ήδη και έχουν προστεθεί και νεότεροι συνεργάτες. Επιχειρηματίες που χρησιμοποιήθηκαν για να παρακάμψουν τις κυρώσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ οι ολιγάρχες βρίσκονται υπό εξονυχιστικό έλεγχο και εταιρείες που έχουν λειτουργήσει ως κέλυφος ή ως βιτρίνα αποτελούν τον στόχο της έρευνες που έχει ενταθεί με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Και είναι αυτή ίσως η αιτία που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίσθηκε χθες να δηλώνει πως οι κυρώσεις «μοιάζουν με κήρυξη πολέμου». Οι εντολές που δόθηκαν για επιτάχυνση των διαδικασιών πέραν όλων των υπολοίπων ελέγχων που πραγματοποιούν οι αρχές στριμώχνουν ολιγάρχες και Πούτιν και οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών κλείνουν τη στρόφιγγα προκαλώντας αντιδράσεις στους κύκλους των υποστηρικτών του Ρώσου προέδρου.