Το μεταναστευτικό και το παρολίγο τετ α τετ Μέρκελ-Μητσοτάκη

Το μεταναστευτικό και το παρολίγο τετ α τετ Μέρκελ-Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Όποιος είχε κάνει την πρόβλεψη ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού θα αποτελέσει ένα από τα θέματα βαρόμετρο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθημερινά πλέον επιβεβαιώνεται. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κυρίως απρόβλεπτες με την κατάσταση στα νησιά να έχει φτάσει στα όρια. Το χειρότερο βεβαίως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι τόσο ο χειρισμός του ζητήματος από μόνος του, αλλά το ότι σε μεγάλο βαθμό η επίλυση του δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την τουρκική.

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει λύσεις, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο.
Η αύξηση των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα πως η χώρα μας είναι δέσμια των επιλογών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Το πως θα κινηθεί σε αυτό το τόσο πολύπλοκο όσο και ευαίσθητο ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την νέα κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με ευθείες αναφορές τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην προστασία της ανθρώπινης υπόστασης.

Ο παραπάνω προβληματισμός είναι σε απόλυτη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, στοιχείο το οποίο έγινε κάτι παραπάνω από φανερό στο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στην Νέα Υόρκη. Είναι σαφές πως όσο καλή διαχείριση και αν γίνει από την κυβέρνηση, το πρόβλημα δε θα λυθεί εάν δεν μειωθούν οι προσφυγικές ροές.
Το καλό για τον κ.Μητσοτάκη είναι ότι οι λεγόμενοι ισχυροί παίχτες της Ευρώπης μοιάζουν να έχουν βάλει μυαλό και να μην περπατάνε σε μονοπάτια των περασμένων ετών.

Ο λόγος γίνεται κυρίως για την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φοβούμενη νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως συνέβη το 2015, κάτι που προκάλεσε βαρύ πολιτικό κόστος στο κόμμα της, ακολουθεί μία καινούργια τακτική. Δείχνει πιο έτοιμη να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, γιαυτό και στέλνει σε Αθήνα και Άγκυρα τον υπουργό εσωτερικών της προκειμένου να συζητήσει το θέμα των ροών.

Από κοντά και η Γαλλία δια του αρμόδιου υπουργού που θα ταξιδέψει και αυτός στις δύο πρωτεύουσες. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να εκφράσουν από την μία στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και από την άλλη θα ασκήσουν πίεση και στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει στο liberal.gr ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονα η σκέψη μίας νέας συνάντησης Μέρκελ - Μητσοτάκη ειδικά για το προσφυγικό στο πλαίσιο των όσων συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Η ιδέα αυτή πάντως εγκαταλείφθηκε μετά την κίνηση της κυρίας Μέρκελ να αναλάβει την πρωτοβουλία αποστολής του υπουργού της σε Ελλάδα και Γερμανία.

Μένει πάντως να δούμε το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί το πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή στάσης τους απέναντι στο θέμα, με την αλληλεγγύη να έχει το χαρακτήρα της αμφίδρομης σχέσης. Όποια άλλη προσέγγιση θα είναι απλώς προσχηματική.