Η εκκωφαντική σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκκωφαντική σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των εμβολιασμών γενικότερα αλλά και  αυτό που ανακύπτει από την ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικοί για ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων όπως στον τομέα της υγείας  και των δομών φροντίδας ηλικιωμένων δείχνει να είναι ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μικροκομματική και μικροπολιτική δείχνουν να συγκρούονται με την λογική.

Επισήμως η σιωπή είναι εκκωφαντική, ανεπισήμως στήνονται νέα... οδοφράγματα με αναρτήσεις που παραπέμπουν σε δικαιώματα ασκώντας κριτική ακόμη και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό στόχο της δημιουργία ενός τείχους ανοσίας του πληθυσμού μέσα από το πρόγραμμα «Ελευθερία». Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική απέφυγε επιμελώς να συνταχθεί σε  βαθμό που να θεωρηθεί ως σύμπραξη σε μια εθνική προσπάθεια. Για παράδειγμα, μια ματιά στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική. Θα περίμενε κάποιος να υπάρχει ένα σχετικό μήνυμα κάποια προτροπή προς τους πολίτες σε περίοπτη θέση αλλά φευ.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για την επίσημη ιστοσελίδα του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ζέση.  Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήριζε τον περασμένο Νοέμβριο το εμβόλιο ως ανύπαρκτο και τον σχετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει ήδη σε θεαματικά για το κράτος μας, αποτελέσματα ως «εμπόριο ελπίδας», ενώ στη συνέχεια δήλωνε πως δεν θα καταστεί εφικτός ο στόχος των 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Δεν έχει περάσει δε πολύς καιρός από την ημέρα που χαρακτήρισε ως «ξεστοκάρισμα» το άνοιγμα των εμβολιασμών για νεότερες ηλικιακά ομάδες. Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση έχει λάμψει δια της απουσίας της καταστροφολογώντας διαρκώς και δίνοντας με την επαμφοτερίζουσα στάση της, το δικαίωμα ακόμη και σε αρνητές να θεωρούν πως δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον κόσμο.

Ανάλογη όμως είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα που έχει ανοίξει και αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ορισμένων ειδικών κατηγοριών όπως οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας και της φροντίδας κυρίως ηλικιωμένων.

Προς το παρόν δείχνει να αναμένει εξελίξεις όπως έπραξε άλλωστε και στην αρχή της πανδημίας ή ακόμη νωρίτερα στην περίπτωση της προσπάθειας εισβολής στον Έβρο μέσα από το παιγνίδι που αποδεδειγμένα έστησε τότε η ηγεσία της Τουρκίας.

Επισήμως η σιωπή είναι εκκωφαντική, ανεπισήμως οι πρώτες φωνές στελεχών του κόμματος και των τρολς, που χειρίζονται λογαριασμούς γνωστούς για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, άσκησαν κριτική στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι «τόλμησε» να πάρει θέση και να στείλει μήνυμα σε όσους αρνούνται ή αποφεύγουν να εμβολιαστούν.

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έχουν πέσει και περιγράφουν τα περί προσωπικών δεδομένων, δικαιωμάτων και δημιουργίας πολιτών δύο ταχυτήτων.

Ενδεχομένως στην περίπτωση της υποχρεωτικότητας να παίζει ρόλο και ότι η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει ανοίξει το θέμα σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι αναμένει να αποκτήσουν όλοι οι ενήλικες πολίτες, πρόσβαση στα εμβόλια. Όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται.

Και δεν είναι μόνο η πρώην βουλευτής και νυν προβεβλημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου Ελένη Αυλωνίτου που επιτέθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία έστειλε με σαφήνεια μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού και κυρίως για την ανάγκη να προστατευθούν και να προστατέψουν τους άλλους οι εργαζόμενοι σε τομείς άμεσα συνδεδεμένους με την φροντίδα των οπλιτών.

Είναι ενδεικτική πρόσφατη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που έσπευσε να αναδημοσιεύσει τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία τα περί υποχρεωτικότητας καθώς και η συζήτηση για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους αγγίζουν τα προσωπικά δεδομένα, ταυτίζοντας μάλιστα το θέμα με τον φασισμό…

Οι αναρτήσεις του Πολάκη πάντως δεν είναι τυχαίες. Είθισται να μετατρέπονται σε κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του κόμματος δείχνοντας πως αποτελεί προπομπό αναφορικά με την επιθετική πολιτική και ακραία ρητορική που χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.