Η αλλαγή στάσης της Μέρκελ και η πίεση της κοινής γνώμης

Η αλλαγή στάσης της Μέρκελ και η πίεση της κοινής γνώμης

«Όσα δεν φέρνει η ώρα τα φέρνει η στιγμή». Μία φράση που δείχνει να αποτυπώνει το κλίμα και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμών. Παρά τις επιμέρους σημαντικές διαφορές στις προσεγγίσεις μεταξύ των εταίρων φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά οι Βρυξέλλες κατευθύνονται τελικά προς το μέρος της ελληνικής πρότασης.

Μπορεί οι όλες διαδικασίες να αργήσουν, στοιχείο άλλωστε που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικογένεια, παρ' όλα αυτά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πρόταση Μητσοτάκη αποτελεί τη βάση προκείμενου να δοθεί διέξοδο στο αδιέξοδο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. 

Μπορεί πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης ο πήχης των προσδοκιών να είχε μπει χαμηλά , φαίνεται όμως ότι οι  Ευρωπαίοι  ηγέτες «έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία». Από την πρώτη κιόλας ώρα της συνόδου καταγράφηκε η διάθεση για περισσότερη σύγκλιση και εναρμονισμένη προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα οι 27 έδειξαν διάθεση να δεσμευθούν στην αύξηση της παραγωγής και στη βούληση για να υιοθετηθεί μια πιο στρατηγική προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που προφανώς και λείπει μέχρι σήμερα.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία δύο χώρες εμφανίζονται πιο αρνητικές. Η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να δημιουργήσει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Από το μπλοκ αυτό των χωρών με άρνηση φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι διαφοροποιήθηκε έστω και ελαφρά η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε σημάδια αλλαγής στάσης. «Συγκρατημένα αλλά εμφανίστηκε πλέον ανοιχτή στο να το συζητήσει», ήταν η φράση συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την τοποθέτηση Μέρκελ για το πιστοποιητικό.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η καγκελάριος μέχρι και την παραμονή της συνόδου δήλωνε αντίθετη σε αυτή την προοπτική. Φαίνεται πως η πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης και οι απόψεις μεγάλων γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό συνέβαλαν στην μικρή αλλά φανερή πλέον αλλαγή στην στάση της.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμών θα μπει στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων και στη μορφή που θα συμφωνηθεί, το έγγραφο θα κάνει την εμφάνιση του πιθανόν πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στην περίπτωση ασφαλώς που κάτι δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή.