Κατάθεση Ι. Αγγελή: Η δράση του Ρασπούτιν, τα πρόσωπα και οι πιέσεις

Κατάθεση Ι. Αγγελή: Η δράση του Ρασπούτιν, τα πρόσωπα και οι πιέσεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του «Ρασπούτιν», τον ρόλο της Μαρίας Παπασπύρου αλλά και της Ελένης Τουλουπάκη περιλαμβάνει η κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο κ. Αγγελής ναι μεν δεν κατονομάζει τον Ρασπούτιν, αλλά περιγράφει τις πιέσεις που δεχόταν ο ίδιος ενώ βάζει στο κάδρο και την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal. gr, o κ. Αγγελής που συνομιλούσε προφανώς με την Μαρία Παπασπύρου αποκαλύπτει ότι και η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης γνώριζε την ύπαρξη του Ρασπούτιν. «Πίσω από τις ενέργειες αυτές, η Μ. Παπασπύρου διέβλεπε την ύπαρξη του Ρασπούτιν διότι όχι μόνο κατηύθυνε αλλά και προστάτευε την κυρία Τουλουπάκη», φέρεται να λέει στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Αγγελής. Σε ότι αφορά, δε, τη δράση της Μ. Τουλουπάκη ο Ι. Αγγελής τονίζει: «Η κυρία Τουλουπάκη εκτόξευε συγκεκαλυμμένες ευθύνες και απειλές στο πρόσωπο της ειδικής επιθεωρήτριας του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, συντονίστριας του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου»!

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η Μαρία Τουλουπάκη πίεζε την Μαρία Παπασπύρου να περαιώσει την έρευνα όπως, όπως», (στη σελ. 7) και προσθέτει με νόημα «ότι η Μαρία Τουλουπάκη ακολουθούσε κατά γράμμα το αρχικό σχέδιο που ήταν να ασκηθεί δίωξη το ταχύτερο δυνατόν κατά τριών προσώπων (Ά. Γεωργιάδης, Α. Λοβέρδος και Μ. Σαλμάς)».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο αντιεισαγγελέας περιγράφει ότι όταν γύρισε από την Βιέννη ενημέρωσε τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου παρουσία της Μαρίας Παπασπύρου! Σε ότι αφορά, δε, το πρόσωπο που καταγγέλλεται ως ο «Ρασπούτιν» ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει (σελ. 13) ότι «το πραγματικό του όνομά το γνωρίζουν οι παρακάτω: οι δημοσιογράφοι και ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», Ιωάννης Φιλιππάκης ο οποίος έγραψε το κατασκευασμένο δημοσίευμα»!  Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ρωτήθηκε επίμονα από τους εισαγγελείς για να αποκαλύψει το όνομα του «Ρασπούτιν», ωστόσο αρνήθηκε, αν και τον περιγράφει σε ολόκληρη την κατάθεσή του.

Λέει για παράδειγμα ότι πρόκειται για «μέλος της κυβέρνησης που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Επίσης, υπογραμμίζει ότι  «η κυρία Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του», καθώς επίσης αφενός ότι τον «διαβεβαίωσε ότι ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης» και  αφετέρου ότι πρόκειται για υπουργό «που το ένα του πόδι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ»!

Σε κάθε περίπτωση, η δικογραφία δεν αποτελείται μονάχα από τη κατάθεση του Ι. Αγγελή, αλλά περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία που μπορεί να καταστούν ιδιαίτερα σημαντικά και ενδεχομένως επιβεβαιώνουν τα όσα ισχυρίζεται ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ι. Αγγελής, κατά την εξέτασή του, περιγράφει το «σύστημα» αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν οι δικαστικές αρχές για την υπόθεση της Novartis. Ποιοι γνώριζαν, ποιοι φέρεται να έκαναν κουμάντο και ποιοι φέρεται να συντόνιζαν τις προσπάθειες να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αγγελής αφήνει υπόνοιες ότι ενδεχομένως και ο Αλ. Τσίπρας να γνώριζε. Για παράδειγμα ότι ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, φέρεται να του είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι «η απόφαση θα ληφθεί από άλλον, πιο πάνω» ,μιλώντας προφανώς για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αγγελής υποστηρίζει ότι «κάθε εντολή που της έδινα (σ.σ.: στην Ελ. Τουλουπάκη), για να εκτελεστεί, θα έπρεπε να τελεί υπό την έγκριση αυτής της αόρατης δύναμης που την έλεγαν “Ρασπούτιν”», επιβεβαιώνοντας ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που φέρεται να ήλεγχε την υπόθεση.