Η Α. Ζαΐρη, επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας - Δεν απάντησε για ELFE, ΔΕΠΑ, Πετσίτη

Η Α. Ζαΐρη, επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας - Δεν απάντησε για ELFE, ΔΕΠΑ, Πετσίτη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αρχή της εχεμύθειας επικαλέστηκε η επικεφαλής της αρχής για το «Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος», Άννα Ζαΐρη, προκειμένου να μην απαντήσει στα ερωτήματα που την τέθηκαν για τις υποθέσεις ΔΕΠΑ - ΕLFE και Πετσίτη, κατά την παρουσία της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της και μίλησε για αναγκαία «ανακύκλωση προσωπικού» ως προς τις καταγγελίες του στελέχους της αρχής.

Άλλωστε η Τασία Χριστοδουλοπούλου αποδεχόμενη το αίτημα της ΝΔ για κλήση της Α. Ζαΐρη το είχε προεξοφλήσει λέγοντας στις 4 Απριλίου ότι «όπως γνωρίζετε ο καταστατικός χάρτης με τον οποίο ιδρύεται η Αρχή  δεσμεύει τα μέλη της με εχεμύθεια και απόρρητο» προσθέτοντας «Θα ρωτήσετε την κυρία Ζαΐρη ότι έδιωξε έναν υπάλληλο γιατί δεν της έκανε την δουλειά και θα σας απαντήσει;».

Αυτό και έγινε τελικά με την κ. Ζαΐρη να επικαλείται σχετικά με την υπόθεση Μ. Πετσίτη την αρχή της εχεμύθειας και το απόρρητο ενώ όταν χρειάστηκε «βοήθεια» η Τασία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε  σε κάποια σημείο τη συνεδρίαση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώ την έληξε με συνοπτικές διαδικασίες τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε έγγραφο του προκατόχου της κ. Παντελή, με το οποίο αποδεικνύοντας ότι είχε αρχίσει να ψάχνει τα χρέη της ΕLFΕ (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ.

Η ίδια νωρίτερα επέμεινε ότι δεν είχε αρμοδιότητα: «Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να βρω αν οι καταβολές του Λαρευντιάδη προς τη ΔΕΠΑ ήταν σωστές. Ερχόντουσαν στο γραφείο μου οι δικηγόροι της ΔΕΠΑ αλλά εγώ δεν μπορούσα να κάνω έλεγχο δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου. Ήταν μια διαδικασία που ούτε μπορούσα να κάνω ούτε είχα τη δυνατότητα»!

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ασαφής ήταν η απάντησή της σχετικά με την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη. Η κυρία Ζαΐρη στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αρχικά υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για το θέμα από τις εφημερίδες για να προσθέσει -γενικά- ότι «αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το είχαμε στείλει στον εισαγγελέα». Ωστόσο, όταν ακόμα και η κυρία Χριστοδολοπούλου επέμεινε συγκεκριμένα στον Μ. Πετσίτη είπε τελικά πως ότι στοιχείο υπάρχει «το έχουμε στείλει στον εισαγγελέα». Κανείς, πάντως, δεν κατάλαβε εάν και τι η αρχή έχει αποστείλει στους εισαγγελικούς λειτουργούς!

Εμφανές, ωστόσο, ήταν ότι η κυρία Ζαΐρη επιχείρησε να αποσείσει οποιαδήποτε ευθύνη από πάνω της, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένη σε περίπτωση που «πέσει» πάνω σε πολιτικό πρόσωπο να στείλει το φάκελο στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση. Επανερχόμενη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ τόνισε ότι οι οφειλές των ΕLFΕ δεν είναι τωρινές αλλά εδώ και μια 20ετία. Παραδέχτηκε πάντως ότι επί Λαυρεντιάδη αυξήθηκαν! «Είναι μια υπόθεση η οποία απασχολεί δυο χρόνια την αρχή. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό. Οσάκις έχουμε βρει αξιόλογα στοιχεία τα έχουμε στείλει σε εισαγγελέα και ανακριτή», είπε και  συμπλήρωσε ότι «δεν παίρνουμε ότι βρίσκουμε από τις εφημερίδες και τα στέλνουμε για να κάνουμε φασαρία. Αν είχαμε βρει τίποτε θα το είχαμε στείλει και θα το είχατε μάθει».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο πόρισμα η επικεφαλής της Αρχής αναρωτήθηκε: «Εδώ τι πόρισμα να εκδώσουμε που διερευνάται έτη και έτη». Μάλιστα, προσέθεσε ότι είναι αδύνατον να κάνει εσωτερικό έλεγχο τη ΔΕΠΑ ενώ διερωτήθηκε «γιατί να στείλεις ότι μεταφέρθηκαν 20.000 ευρώ από εδώ εκεί;».

Την ίδια ώρα, η Α. Ζαΐρη προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες την παραίτηση -μετά την υποβάθμισή του- του υπαλλήλου που ασχολούνταν με την υπόθεση. Αφενός είπε ότι στην αρχή διακόπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αποσπάσεις, για λόγους διαφάνειας, αφετέρου τόνισε ότι εκείνος απλά… επέβλεπε την υπόθεση, δεν την «έτρεχε». «Η αρχή στελεχώνεται με αποσπάσεις. Δεν είναι τυχαίο αυτό, αλλά οφείλεται ότι η μονιμότητα σε τέτοιες περιπτώσεις έχει αξιολογηθεί ως μεγάλος κίνδυνος διαφθοράς. Έτσι η ανακύκλωση προσωπικού είναι απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω υπάλληλος προχώρησε σε ψεύτικη διαρροή. «Υπάρχουν ψεύδη στη διαρροή. Ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν τη χειριζόταν εκείνος την επέβλεπε. Την χειρίζεται την υπόθεση εκτός από τους υπαλλήλους και ένα μέλος», υπογράμμισε.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η αγωνία της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να προστατέψει την κυρία Ζαΐρη. Ενώ η επικεφαλής της Αρχής ουσιαστικά δεν… απαντούσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε σε κάποιο σημείο τη συνεδρίαση για να «ηρεμήσουν»! Ενδεικτικό είναι ότι ο Ε. Βενιζέλος σε κάποιο σημείο κάλεσε τους συναδέλφους του να επιστρέψουν «στην κυρία πρόεδρο να προστατέψει τον κ. Πετσίτη». Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μάλιστα, ανέλαβε να διαβάσει τα ερωτήματα των βουλευτών της ΝΔ, που καταγράφονταν στην έγγραφη πρόσκλησή της, θέτοντας έτσι την ατζέντα, για να μην ξεφύγει από τον «έλεγχό» της. «Θα κάτσουμε εδώ ως το βράδυ να βγάλουμε είδηση», είπε επίσης η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδείκνυε ότι ο προκάτοχός της είχε ουσιαστικά κάνει όσα η ίδια αρνείται λόγω δήθεν αναρμοδιότητας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έσπευσε να την κλείσει, λόγω… χλεύης. Επειδή, δηλαδή, ορισμένοι φώναζαν…