H στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη και η πολιτική απόφαση πίσω από τη συμφωνία με Μακρόν

H στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη και η πολιτική απόφαση πίσω από τη συμφωνία με Μακρόν

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της συμφωνίας που δεν αφορά μόνο την προμήθεια φρεγατών αλλά μια σχέση που προδιαγράφει ουσιαστικά το δρόμο για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η συμφωνία για αμφίδρομη αμυντική συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί την ουσία της σχέσης που οικοδομείται με τη Γαλλία αλλά κυρίως τη δυνατότητα που πλέον δίνεται να πατήσει σε ακόμη πιο γερές βάσεις η πρωτοβουλία του Εμ. Μακρόν αναφορικά με την επαναδιατύπωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής. Δείχνει δε, την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πρωταγωνιστήσει η χώρα στην επόμενη για την Ευρώπη ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην ομιλία του στον ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα προϊδέασε για την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής του να τοποθετηθεί με σαφήνεια και με θετικό τρόπο στην προσπάθεια Μακρόν όπως αυτή εξελίσσεται από τον Δεκέμβριο του 2020 και αφορά στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την ενδυνάμωση της τόσο στο χώρο της Μεσογείου όσο και σε διεθνές επίπεδο χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η δυναμικής των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ' ανάγκη να προσβλέπει- εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο - στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμ. Μακρόν που ακολούθησε της υπογραφής της συμφωνίας.

Υπερτονίζοντας στη συνέχεια τα εξής:

«Η σημερινή εξέλιξη, λοιπόν, έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή, αυτή τη συνεπή πορεία. Αποτελεί όμως πιστεύω και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

«Επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε. Και γι' αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν».

Και είναι αλήθεια πως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως του Νότου δεν βλέπουν με κακό μάτι την πρωτοβουλία Μακρόν. Αν και φυσικά τα προβλήματα δεν είναι μικρά και κυρίως δεν είναι λίγες και οι χώρες που αντιδρούν. Ίσως γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλά για συμμετοχή χωρών «εφόσον αυτές το επιλέξουν» δίνοντας ένα διαφορετικό βάρος στην εξέλιξη της υπόθεσής αυτής. Υπόθεσης μείζονος σημασίας για την Ευρώπη συνολικά λόγω και των αλλαγών που υπάρχουν στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

Ένα γεωπολιτικό σκηνικό που δεν παραγνωρίζεται ούτε από τον πρόεδρο της Γαλλίας ούτε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως δεν παραγκωνίζεται η σχέση με ΗΠΑ και τα όσα προκύπτουν από τη συμμετοχή στη Νατοϊκή συμμαχία και τη διμερή συνεργασία με την υπερατλαντική υπερδύναμη.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Μητσοτάκη είναι σαφής και επανακαθορίζει και τη θέση αλλά και τη στάση της χώρας σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου αλλά και το γεγονός πως η Γαλλία τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «Η Συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μία Ευρώπη που όπως είπε ο κύριος πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μία Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Η πρωτοβουλία Μακρόν

Ο Εμ Μακρόν μιλώντας στο περιοδικό Le Grand Continent, τον περασμένο χρόνο διατύπωσε ένα νέο δόγμα για την Ευρώπη βάζοντας τη χώρα του στο προσκήνιο των εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται πλέον και με την απομάκρυνση της Άνγκελα Μέργελ από την Καγκελαρία της Γερμανίας

Επαναδιατυπώνοντας την στρατηγική της Ευρώπης είχε θέσει θέμα κυριαρχίας της στο γεωπολιτικό σκηνικό δείχνοντας το δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας. Ουσιαστικά βλέποντας τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας που για τη Γαλλία είχε και δυσμενή εξέλιξη μέσα από τη συμφωνία με την Αυστραλία για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, επιχείρησε να θέσει από πέρυσι τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια, αυτή η πρωτοβουλία δεν έτυχε ευνοϊκής αποδοχής με τη Γερμανία να εμφανίζεται διστακτική αν και επί της ουσίας τοποθετήθηκε αρνητικά υπεραμυνόμενη μέσω της τότε υπουργού Άμυνας τη Νατοϊκή συμμαχική λειτουργία η οποία σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί ειδικά τη χώρα αυτή.

Πλέον ενδεχομένως τα δεδομένα ν' αλλάζουν ειδικά σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Γαλλίας να ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τουλάχιστον να μετατραπεί σε δύναμη παρέμβασης και ασφάλειας στη Μεσόγειο, τη λεκάνη στην οποία η ΕΕ επιδιώκει να διατηρήσει μια έστω στοιχειώδη επιρροή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση που άνοιξε μετά την ιστορικής σημασίας συμφωνίας δεν είναι αμελητέα. Ο δε ρόλος της Ελλάδος όπως αυτός προσδιορίσθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει μια πολιτική απόφαση που υπερβαίνει τον συνήθη επιφυλακτικό ρόλο της χώρας. Πολύ δε περισσότερο, μετά και τις αναφορές στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, δείχνει ένα καλά μελετημένο σχέδιο που δύναται να δημιουργήσει σε μια νέα σελίδα στα Ευρωπαϊκά κεκτημένα και δεδομένα.