H κυβέρνηση κόβει το πολιτικό «οξυγόνο» που αναζητά ο Ανδρουλάκης

H κυβέρνηση κόβει το πολιτικό «οξυγόνο» που αναζητά ο Ανδρουλάκης

Στο θεσμικό τερέν περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανεβάζει γεωμετρικά το επίπεδο της πολεμικής του κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η Ηρώδου Αττικού προβάλλοντας τη δέσμη των παρεμβάσεων αλλά και τις διαδικασίες που ήδη δρομολογούνται, θεωρεί ότι έχει επιδώσει τα διαπιστευτήρια της αντίδρασης που επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

Από την άλλη καθιστά σαφές ότι κανένα από τα επόμενα «ημίχρονα» που αφορούν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, δεν πρόκειται να «παιχτεί» στο «γήπεδο» που φαίνεται να επιδιώκει - κατά την κυβερνητική ανάγνωση - ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί η πολιτική διελκυστίνδα για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά που διέτρεξε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν θα ενημερωθεί στο αυτί». Ο Γιάννης Οικονόμου χωρίς περιστροφές καταλόγισε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, επιχείρηση εργαλειοποίησης της υπόθεσης μέσω των καθημερινών δηλώσεων του: «Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» και παρέπεμψε. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν περνάει απαρατήρητος ο πολιτικός διαγκωνισμός Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως αναφέρει στο Liberal κυβερνητικός αξιωματούχος, από τη στιγμή που ενέσκηψε το ζήτημα, αμφότερες οι πλευρές αποδύονται σε ένα πολιτικό σπριντ για την πρωτοβουλία των κινήσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ίδια πηγή ενημέρωσης, σημείωνε τη σπουδή Τσίπρα να προσπεράσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το διπλό αίτημα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, καταρχάς με την προβολή της πολιτικής απειλής περί προανακριτικής επιτροπής. Περαιτέρω όμως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας κατά την κυβερνητική ερμηνεία, να επιδείξει μεγαλύτερο πολιτικό διασκελισμό από τον θιγόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αναβάθμισε το πρέσινγκ με την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής. Ήδη από τη Χαριλάου Τρικούπη εξακοντίζονταν βέλη περί «εργαλειοποίησης» που στόχευαν ξεκάθαρα στην Κουμουνδούρου και στη στρατηγική της.

Δείγματα αυτού του ανταγωνισμού αποτελούν σύμφωνα με την κυβερνητική αποκωδικοποίηση και η προσπάθεια Τσίπρα να κάνει ρελάνς με την αναβαθμισμένη πρόταση για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς επίσης με τον κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο για να δώσουν εξηγήσεις. Επίσης στην ίδια ανάλυση συμπεριλαμβάνεται και το πολιτικό καπέλωμα - όπως ερμηνεύεται - που επιχειρήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη σκληρή απεύθυνση εναντίον του πρωθυπουργού από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμιζαν γαλάζια στελέχη, με την ταχύτατη αντίδραση του μετά τη δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, που ζήτησε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου της υπόθεσης του, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν στοιχήθηκε δίπλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά προσπάθησε να τραβήξει τα φώτα πάνω στη δική του παρέμβαση.

Μετά το μεσημέρι πάντως της Δευτέρας 22 Αυγούστου, όταν και ανοίγει εσπευσμένα η Ολομέλεια της Βουλής, θα μαρκαριστεί στο καλεντάρι της τουλάχιστον το ορόσημο που αφορά στη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως έγκαιρα έχει δημοσιεύσει το Liberal η επικρατέστερη ημέρα για τη σύγκρουση κορυφής των πολιτικών αρχηγών είναι η Τετάρτη 25 Αυγούστου.

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης υποδεικνύοντας το επίπεδο της εγρήγορσης στο οποίο έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν απέκλειαν να συγκληθεί μέσα στην ίδια εβδομάδα και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εκκρεμεί άλλωστε η παροχή γνώμης, κατά τα συνταγματικά «ειωθότα», για τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Είναι φυσικό ότι πολιτικά υπερτερεί η συνεδρίαση που έχει ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή ενημέρωσης από την ΕΥΠ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.