Γιατί η Ελ. Τουλουπάκη αποφεύγει την Προανακριτική;

Γιατί η Ελ. Τουλουπάκη αποφεύγει την Προανακριτική;

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δείχνει να επιχειρεί να αποφύγει την Προανακριτική Επιτροπή ενώ ταυτόχρονα θέτει εμπόδια αρνούμενη κατ' επανάληψη να αποστείλει τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί παρά τη σχετική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μόλις χθες επικαλέστηκε την καθυστέρηση της παράδοσης της κλήτευσής της και δεν μετέβη στην Βουλή. Αξιοσημείωτη και η παρέμβαση προκειμένου να μην καταθέσουν δια ζώσης οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες

Η στάση της Ελένης Τουλουπάκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Προανακριτικής. Οι δικαιολογίες για να μην καταθέσει, η άρνηση να παραδώσει έγγραφα, η προσπάθεια στήριξης των κουκουλοφόρων αλλά και η αποστολή «γνώμης» για οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει προκαλούν ερωτήματα.

Το όνομά της έχει αναφερθεί σε καταθέσεις ακόμη και από τους πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν κατηγορήσει ευθέως τον Δ. Παπαγγελόπουλο για πιέσεις αλλά και εκβιαστικού περιεχομένου κινήσεις μέσα από τη διαρροή σε βάρος τους δημοσιευμάτων.

Εν τούτοις εμφανίζεται να συνεχίζει στην ίδια γραμμή. Και κυρίως για δεύτερη φορά να αποφεύγει να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή και να καταθέσει ως μάρτυρας.

Την πρώτη φορά ζήτησε μια δεκαπενθήμερη παράταση επικαλούμενη φόρτο εργασίας. Χθες χρησιμοποίησε μαι καθυστέρηση στην επίδοση της κλήτευσης της και δεν εμφανίσθηκε.

Ουσιαστικά στην συγκεκριμένη περίπτωση η κλήση έπρεπε να επιδοθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα κατάθεσης, αλλά καθυστέρησε ο αστυνομικός να την παραδώσει για περίπου μιάμιση ώρα. Εκεί «πάτησε» χαρακτήρισε «άκυρη» την κλήση της και αρνήθηκε να μεταβεί στη Βουλή.

Τα έγγραφα του FBI

Εκνευρισμό προκαλεί και το γεγονός πως η Ελ. Τουλουπάκη δεν παραδίδει έγγραφα που περιλαμβάνουν την αλληλογραφία της με το FBI σχετικά με την υπόθεση Novartis. Έγγραφα στα οποία, αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες και το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρας έχουν καταθέσει και στις αμερικάνικες Αρχές

Υποστηρίζει μάλιστα πως για να προβεί σε αυτή την πράξη πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τις αμερικάνικες αρχές και στη συνέχεια να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα, αν και στην προανακριτική που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποστείλει έγγραφο με την ένδειξη άκρως απόρρητο και με τη σημείωση πως δεν μπορεί να γίνει νομική χρήση.

Χθες προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα. Με αφορμή το αίτημα των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής η Ελ. Τουλουπάκη εμφανίζεται να υποστηρίζει πως κάποιοι έχουν στη διάθεσή τους τα έγγραφα. Και αυτό διότι στο αίτημα υπάρχει οπως αναφέρει ακριβής αριθμός των εγγράφων αλλά και αριθμοί πρωτοκόλλων.

Και στο πλαίσιο αυτό θέτει θέμα διαρροής και προειδοποιεί ότι όποιος τα παρείχε η τα έχει στην κατοχή του έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και στην η εισαγγελία κατά της διαφθοράς δεν είχε αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο διαρροές και δημοσιεύματα εφημερίδων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση που επικαλούνταν έγγραφα του FBI κάνοντας αναφορές στο περιεχόμενό τους.

Κλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση η Προανακριτική Επιτροπή απέστειλε εκ νέου κλήτευση στην Ελ. Τουλουπάκη προκειμένου να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα.

Η κλήση εστάλη από χθες ώστε να μην υπάρξει αυτή τη φορά «πάτημα» που να αφορά τον χρόνο που την έλαβε.