Γ. Σταθάκης για σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Αντί απαντήσεων επικαλείται το… ηθικό πλεονέκτημα

Γ. Σταθάκης για σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Αντί απαντήσεων επικαλείται το… ηθικό πλεονέκτημα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το τενεκεδάκι παρακάτω κλώτσησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης όταν βρέθηκε σε δυσχερή θέση, με αφορμή το σκάνδαλο με ΔΕΠΑ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση -κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτηση στη Βουλή για τη ΔΕΗ- έφερε στο προσκήνιο τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την ELFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη και τις καταγγελίες περί εμπλοκής του ίδιου και 5 ακόμα υπουργών, ωστόσο ο Υπουργός ισχυρίστηκε μεν ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, αλλά υποστήριξε ότι θα απαντήσει θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα.  «Δεν υπάρχει σιωπή από την κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Σταθάκης και έριξε την μπάλα στην εξέδρα τονίζοντας ότι έχει εκδώσει ήδη τρεις εκτενείς ανακοινώσεις. Επέμεινε, πάντως, στα χρέη της ELFE και μάλιστα είπε ότι μόλις 12(!) εκ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος τα τελευταία χρόνια!

«Θα τα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα και θα δούμε αν το σκάνδαλο είναι φαντασιακό, υπαρκτό ή ανύπαρκτο. Πρέπει προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης», είπε κλείνοντας παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει σαφείς απαντήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ενώ υπάρχει   δίωξη και δημόσια τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου ότι έπαιρνε οδηγίες γι' αυτή την παράνομη ενέργεια από 6 υπουργούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει το δάκτυλο στη ΝΔ. Ζήτησε, δε, απαντήσεις στα δημοσιεύματα περί επιχείρησης παράνομης ανταλλαγής των χρεών της ELFE με δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος ακίνητα της ΔΕΠΑ και την αποτίμησή τους στα 90 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία έναντι 9 εκ. ευρώ που είχαν αποτιμηθεί παλαιότερα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση νιώθει την υποχρέωση να δώσει μια επίσημη απάντηση για «αυτό το κραυγαλέο σκάνδαλο». «Επειδή κάποιος καταδικασμένος είπε νομίζω, θεωρώ, έχω την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να ξέρει ο Σημίτης, ο πρωθυπουργός των μεταρρυθμίσεων και της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, ο φάκελος ήρθε αμελλητί στη Βουλή. Κι ο φάκελος που εμπλέκει με δηλώσεις του 5 υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει αντίστοιχη αντιμετώπιση από την ελληνική δικαιοσύνη», αναρωτήθηκε.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι, παρά τις σχετικές ερωτήσεις της ΝΔ, ο Υπουργός απλά επικαλείται την ηθική υπεροχή έναντι των άλλων. «Για να δούμε τι γίνεται με τα χρήματα Έλληνα φορολογούμενου και εταιρίας του δημοσίου που υπάρχει δίωξη και δημοσιεύματα πρέπει να περιμένουμε την άλλη εβδομάδα; Έχουμε συνέχειες, έχουμε γίνει Netflix», είπε κλείνοντας.