Εξηγήσεις στον Βαρθολομαίο δίνει ο Κ. Γαβρόγλου για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας

Εξηγήσεις στον Βαρθολομαίο δίνει ο Κ. Γαβρόγλου για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενημερώνει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από το Φανάρι για τη μη ενημέρωση επί του θέματος, που έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις στους κύκλους της εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε την Παρασκευή την πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει περισσότερες διευκρινίσεις για τα όσα συμφώνησαν Τσίπρας- Ιερώνυμος.

Αυτό που θέλει το Φανάρι να ξεκαθαριστεί είναι αν η συμφωνία αφορά μόνο την Εκκλησία της Ελλάδας, ή και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο. 

Η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ως προγραμματισμένη σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από τις εξελίξεις και τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει το Φανάρι, ωστόσο πληροφορίες του ΣΚΑΪ ανέφεραν ότι αυτή επισπεύσθηκε, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την ενημέρωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπόψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ'' αυτών.