EUMED 9: Ξεκινά η Σύνοδος - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τους ηγέτες

EUMED 9: Ξεκινά η Σύνοδος - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τους ηγέτες

Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της EUMED 9, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποδέχεται τους ξένους ηγέτες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσει δύο κείμενα, τη Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και την (πολιτική) Διακήρυξη της EUMED. Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν με την έλευσή τους στην Αθήνα οι ηγέτες (και ένας ΥΠΕΞ) των 9 χωρών, καθώς και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σε αυτήν αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Διακήρυξης των Αθηνών για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ και απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους, όσο και εντός της Ε.Ε, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. 

Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό. 

Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα. 

Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών

Σ.Μισέλ: Να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος
 

Στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί αμοιβαίας συνδρομής, αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μήνυμά του για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο.

«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο υπερθέρμανσης, τα φαινόμενα καύσωνα, υπάρχει μόνο μια λύση: Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο.

Πρόκειται για μια πρόκληση για τον πλανήτη. Μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Είναι μια πρόκληση για τη δική μας γενιά των Ευρωπαίων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε, μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα για να συσπειρώσουμε τις κοινωνίες των πολιτών μας, τον ιδιωτικό τομέα, τις νεότερες γενιές οι οποίες είναι απόλυτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον σκοπό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σασόλι: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο για την κλιματική αλλαγή
 

Στα ακραία φαινόμενα που αποτελούν όπως λέει ξεκάθαρες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπισή τους εστιάζει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο.

«Η Μεσόγειος, ειδικά, είναι από τις περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, 20% ταχύτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση που κατέχουμε. Να στηρίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συνάντησης με Πλένκοβιτς


Θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κροάτη ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση της χώρας του με εναέρια μέσα στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, κάτι που «αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU», όπως είπε.

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς το Ζάγκρεμπ «για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στην Κροατία όταν επλήγη από σεισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή της χώρας του και της Σλοβενίας στη Σύνοδο Κορυφής MED θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνο των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας «που όλοι αντιμετωπίζουμε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί-σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.