Ευ. Τσακαλώτος: Δεν υιοθετώ το δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν υιοθετώ το δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό

Με άδειασμα του δόγματος Πολάκη και εμμέσως του Αλέξη Τσίπρα που είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι το καταδικάζει, προχώρησε ο Ευ. Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι «δεν υιοθέτησα το δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό».

Επιχειρώντας να κρατήσει αποστάσεις από τη θέση που είχε εκφράσει και υιοθετηθεί «να κλείσουμε κάποιους πολιτικούς φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» (δόγμα Πολάκη), ο υπουργός Οικονομικών επιδίωξε να βάλει νέα δεδομένα εν όψει της έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Χαρακτηριστικά, παραχωρώντας συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και αναφερόμενος στη σκανδαλολογία δήλωσε: «προσωπικά δεν υιοθέτησα ποτέ τον «δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό», αντίθετα δήλωσα τις αντιρρήσεις μου, τον διακωμώδησα σε κάθε ευκαιρία. Πολλοί και κυρίως πολλές μου το χρωστάνε από παλιά, μου καταλογίζουν καθωσπρεπισμό και θεσμολαγνεία σε κάθε ευκαιρία. Δεν πειράζει τους απαντώ χριστιανικά «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» αφού με τον μαρξισμό δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη σχέση»...

Έχοντας αναλάβει το προεκλογικό πρόγραμμα και με γνώμονα τη μεσαία τάξη δείχνει να επιχειρεί να πείσει πως το μήνυμα ελήφθη. Εν τούτοις, είναι ο ίδιος που το 2017 δήλωνε στη βουλή ότι η κυβέρνηση εν γνώση της έριξε το βάρος στη μεσαία τάξη φορολογώντας την για να καταστεί εφικτή η ύπαρξη υπερπλεονάσματος και η εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής.

 

Ερωτηθείς μάλιστα, σχετικά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ο υπουργός οικονομικών παραδέχτηκε ότι «έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα των μεσαίων στρωμάτων», χρησιμοποιώντας το γνωστό επιχείρημα ότι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κινηθεί «σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με ανόητους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν».

Τέλος, προέβη και στην παραδοχή ότι οι παροχές που έσπευσε να ανακοινώσει η κυβέρνηση ήταν «too little, too late»...