Ευ. Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη η πρόταση της ΕΕ αλλά με «γκρίζες ζώνες»

Ευ. Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη η πρόταση της ΕΕ αλλά με «γκρίζες ζώνες»

Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, που σπάει ταμπού, αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και «η ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού, όμως, όπως υπογραμμίζει, «υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση».

«Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης», συμπληρώνει και προσθέτει πως θα περιμένει την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις.

«Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος «γέφυρα», όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι 2», για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», κατέληξε.