Ευ. Βενιζέλος: Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη

Ευ. Βενιζέλος: Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη

Μονόδρομο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας χαρακτήρισε την παραπομπή στη Χάγη, αν δεν αποδώσει ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα ότι η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα έγινε την κατάλληλη στιγμή και αναφέρθηκε σε «παράθυρο ευκαιρίας» λόγω της συγκεκριμένης περιόδου.

Ειδικότερα, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κ. Βενιζέλος ανέφερε σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις ότι «αυτή η γραμμή της Τουρκίας έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Από την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, έχουμε και ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται η χώρα του ως ηγεμονική δύναμη σε όλες τις γειτονικές περιοχές του, από την Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι την ανατολική Μεσόγειο». 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «βέβαια, αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν ότι όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες, ξέρει τον συσχετισμό των δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μία δυτική, ευρωπαϊκή χώρα, μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μία στρατιωτικώς ισχυρή και οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα, παρά τα προβλήματα και τις δοκιμασίες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, μία χώρα συγκροτημένη και άρα η ρητορική του μπορεί να υπερβαίνει τα όρια πάρα πολύ συχνά, ξέρει όμως νομίζω, τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων.  Γι’ αυτό και επενδύει τώρα στη διπλωματική διαδικασία, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και σε όλα τα άλλα που έχουμε πει και που έχουν ένα πλαίσιο αναφοράς, που είναι το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι εύκολη εξέλιξη, δεν είναι απλή, δεν θα είναι μία διαδικασία συνομολογημένη από όλες τις πλευρές, αλλά πάντως, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει πολλά περιθώρια».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βενιζέλο, η προσφυγή στη Χάγη, «είναι μονόδρομος, είναι το ασφαλέστερο. Εάν δεν κάνουμε οριοθέτηση, τα δικαιώματά μας τα έχουμε θεωρητικά και ρητορικά, αλλά δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε στην πράξη και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε οικονομικά».

«Εάν θέλουμε να έχουμε ενεργά δικαιώματα, πρέπει να τα οριοθετήσουμε», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «αυτό απαιτεί ή συμφωνία ή διαδικαστική συμφωνία παραπομπής στη διεθνή δικαιοσύνη. Όταν, λοιπόν, λέμε σε όλους τους τόνους ότι άξονας της πολιτικής μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, αυτό πρέπει να το εννοούμε. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη και μετά βέβαια αλλού θα χάσουμε, αλλού θα κερδίσουμε, εμείς θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε σε όλα, γιατί έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα αλλά έχουμε υποχρέωση σεβασμού του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη Πομπέο έγινε την κατάλληλη στιγμή, το momentum είναι πολύ θετικό, γιατί έχουμε μία παρένθεση στη μακρά κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, μία παρένθεση διπλωματικής ευκαιρίας, ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Όπως επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος, «η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το αμερικανικό κενό στην περιοχή γιατί οι Αμερικανοί δείχνουν ελλιπές ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες εποχές, αλλά χωρίς τους Αμερικανούς δεν γίνεται, ούτε η γερμανική πρωτοβουλία μπορεί να αποδώσει, ούτε η γαλλική υποστήριξη μπορεί να είναι επαρκής, εάν δεν έχουμε και την αμερικανική παρουσία. Νομίζω ότι αυτό θέλει να συμβολίσει η επίσκεψη του κ. Pompeo και στη Θεσσαλονίκη και στη Σούδα. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία παύει να είναι ένας εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών ή παύει να είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ή ότι πάντα θα υπάρχει το Ιντσιρλίκ ή ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά η Ελλάδα έχει διακριτή θέση και θέλουμε να έχει τη θέση αυτή, δεν θα θέλαμε να λείπει η Τουρκία και η Ελλάδα να είναι ο απευθείας γείτονας με όλες τις κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η Συρία ας πούμε, ή όπως είναι το Ιράκ ή το Ιράν», κατέληξε.