Έρχονται ανακοινώσεις για το νέο μεταναστευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Έρχονται ανακοινώσεις για το νέο μεταναστευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη δημοσιοποίηση του νέου πλαισίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr μέσα στα λίγα επόμενα 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την πίεση των ροών. Παρότι μέχρι και αυτή την στιγμή το περιεχόμενο της νέας δέσμης μέτρων κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό, καλά πληροφορημένη πηγή επισημαίνει ότι οι σχετικές εσωτερικές συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών έχουν καταλήξει και πλέον απαιτείται μόνο το «πράσινο φως» για να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι κομβικό ρόλο στον συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας θα έχει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος άλλωστε έχει ήδη οριστεί ειδικός συντονιστής από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επιμένουν καλά ενημερωμένες πηγές το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μεταφορά περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα έως το τέλος του έτους. Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα έχει και έναν δεύτερο μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την αύξηση των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία.

Ένα από τα βασικά κομμάτια του νέου σχεδιασμού θα αφορά και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Το πού αυτά θα δημιουργηθούν μένει να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες.

Ήδη πάντως ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή επιχειρεί να προσδώσει την νέα λογική που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα:

- Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης.

- Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις διότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.

- Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών.

- Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί, όπως γινόταν με την προηγούμενη διακυβέρνηση.

- Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών μας.

Όπως έχει ήδη παραδεχθεί δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες της αναγκάστηκε να προσαρμόσει την πολιτικής γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού θέματος. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί εντός της κυβέρνησης που ήδη αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο θέμα στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, έχει τη δύναμη να κάνει «κακό» στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη με απρόβλεπτες συνέπειες.