Επίθεση Μαξίμου στη ΝΔ μετά την απόφαση του ESM

Επίθεση Μαξίμου στη ΝΔ μετά την απόφαση του ESM

«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την έγκριση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους», σημειώνει το γραφείο Τύπου, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060», τα οποία αναφέρει αναλυτικά:

1) Ανταλλαγή ομολόγων

2) Swaps Επιτοκίων

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης

Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος», εκτιμώντας ότι «κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η "μονομερής ενέργεια" της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας».

Τέλος, τονίζεται ότι «σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», ενώ «αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».