Επιχορήγηση - ρεκόρ από τη Λίνα Μενδώνη στον πολιτισμό

Επιχορήγηση - ρεκόρ από τη Λίνα Μενδώνη στον πολιτισμό

Τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα εξασφάλισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε δημιουργούς όπως και σε οργανισμούς για να οργανώσουν πολιτιστικές δράσεις. Η επιχορήγηση θα είναι έκτακτη, πρόσθετη δηλαδή από όλες τις τυχόν επιχορηγήσεις που δίνει κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης είναι ανεξάρτητη από τα επιδόματα και κάθε άλλου είδους βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Είναι το πιο γενναιόδωρο μέτρο που απευθύνεται στον τομέα του πολιτισμού τόσο ως χρηματικό ποσό όσο και ως προς το εύρος των δράσεων που περιλαμβάνει.

Ταυτοχρόνως, η Λίνα Μενδώνη ξεκαθαρίζει ότι οι επιχορηγήσεις των εποπτευομένων φορέων (κρατικά θέατρα, Λυρική, Μουσεία κ.α.) δεν εντάσσονται σε αυτό το ποσό, και ότι θα λάβουν ειδική επιχορήγηση για να αντεπεξέλθουν στις απώλειες λόγω κορονοϊού. Τέλος σε αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε και το ηθικό πλεονέκτημα: το υπουργείο Πολιτισμού δια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διαθέτει 20.000 δωρεάν εισιτήρια στους ήρωες των ημερών: στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και αυτή είναι η πρώτη δέσμη των έκτακτων μέτρων. Αναμένονται και άλλες, οι οποίες θα έχουν επίσης σημαντικό χαρακτήρα, καθώς η υπουργός γνωρίζει καλά την κατάσταση στον πολιτισμό και διερευνά πού πρέπει να επέμβει για στήριξη.

Ο κλάδος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα απασχολεί πάνω από το 3% των εργαζομένων της χώρας: 100.000 και πλέον εργαζόμενοι και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στον τομέα, μας ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ. Η λήψη των αναγκαίων μέτρων που επέβαλε η αναχαίτιση της δράσης του κορωνοϊού COVID-19, επηρέασε πολλαπλά, τόσο τους φορείς του Πολιτισμού όσο και τους επαγγελματίες του -αυτοαπασχολούμενους και μη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στηρίξει, όχι μόνον τον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά και τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες, εξασφάλισε €5 εκατομμύρια από τον Προϋπολογισμό του για το 2020, και -σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό- επιπλέον €10 εκατομμύρια από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτά τα €15 εκατομμύρια, όπως προαναφέραμε, προστίθενται στα ποσά, που έχουν ήδη οριστεί στα οριζόντια μέτρα, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και από τα οποία επωφελείται τόσο ο πολιτιστικός όσο και ο δημιουργικός κλάδος.

Τα €15 εκατομμύρια διοχετεύονται στην πολιτιστική αγορά μέσω της πρώτης φάσης του Σχεδίου Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων του ΥΠΠΟΑ, που δρομολογείται αμέσως, ενώ στο άμεσο μέλλον προετοιμάζεται και δεύτερη φάση με συμπληρωματικές δράσεις και επιπλέον χρηματοδότησης, που θα ενισχύσουν ανάγκες, οι οποίες θα αποτυπωθούν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης.

Ταυτοχρόνως, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με τα αρμόδια Υπουργεία εντάχθηκαν στα οριζόντια μέτρα στήριξης των κλάδων, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν Κύριο ΚΑΔ συναφείς με τον Πολιτισμό: έκδοση βιβλίων, παραγωγή βιβλίων online, υπηρεσίες παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών και μοντάζ, διανομή και προβολή ταινιών, διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των εσόδων τους (εκτός από ταινίες) κ.α. Επίσης, εντάσσονται οι σχολές χορού, τα ωδεία, οι δραματικές σχολές, οι σχολές εικαστικής τέχνης κ.α. Ωφελούνται εταιρείες ή μεμονωμένα άτομα όπως ωφελούνται εργαζόμενοι και εταιρείες γενικά.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρει επανειλημμένα πως πως δεν πρόκειται για επιδότηση, αλλά για χρηματοδότηση νέων δράσεων. «Το Υπουργείο δίνει χρήματα, είτε απευθείας, μέσω των προσκλήσεων, είτε μέσω των εποπτευόμενων φορέων του στην αγορά, για να απασχοληθούν οι άνθρωποι της ελεύθερης αγοράς, του ελεύθερου θεάτρου, οι μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι δημιουργοί, καλλιτέχνες, εικαστικοί» είναι το σκεπτικό της.

Η πρώτη απόφαση για την ενίσχυση των εποπτευομένων φορέων είναι η έκτακτη επιχορήγηση, με εντολή της υπουργού Πολιτισμού όλων των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Θα λάβουν έκαστο 20.000 ευρώ και η κίνηση αποσκοπεί στην τόνωση των θεατρικών σκηνών και του πολιτισμού στην περιφέρεια γενικότερα, καθώς και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των ΔΗΠΕΘΕ. Εν τω μεταξύ, σε συνάρτηση και με τα συμπεράσματα της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ με τις διοικήσεις των θεάτρων, τον περασμένο Ιανουάριο, επισπεύδεται η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης, στο μέγιστο δυνατό ποσό, των 35.000 ευρώ, για τη στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ, όπως ορίζεται από τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και των ΔΗΠΕΘΕ.

Εχει ξεκινήσει και η δράση για έκτακτη επιχορήγηση των εποπτευόμενων φορέων σύγχρονου πολιτισμού, προκειμένου οι φορείς να αναθέσουν έργα σε Έλληνες καλλιτέχνες. Ο κάθε φορέας ορίζει τις προδιαγραφές της ανάθεσης βάσει των ιδρυτικών του σκοπών, με την προϋπόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν με τις απαιτούμενες διαδικασίες και η ανάθεση να αφορά στην παραγωγή νέου έργου και όχι απλώς υλοποίηση δράσης. Η έναρξη γίνεται με δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με βάση το σχέδιο δράσης που υπέβαλαν στο ΥΠΠΟΑ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργος Κουμεντάκης, και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η άμεση ενίσχυση της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας, καθώς και η παραγωγή νέου πολιτιστικού περιεχομένου υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενέκρινε ήδη την καταβολή χρηματοδοτήσεων σε 12 έργα, καθώς και τα αιτήματα παράτασης ισχύος της περιόδου προέγκρισης, παράδοσης υλικού και απολογισμού, αλλά και αιτήματα αποδοχής υπέρβασης διάρκειας σε 13 έργα. Η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Επίσης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες των ενισχύσεων αναθεωρείται άμεσα ο Κανονισμός Χρηματοδότησης του ΕΚΚ.

Ισχύουν και εξαιρέσεις για αυτές τις έκτακτες επιχορηγήσεις, ακριβώς επειδή σχετίζονται με πλήγμα από τον κορονοϊό. Σε συνέχεια σχετικής εντολής της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, διευκρινίσθηκε χθες ότι στις επιμέρους ειδικές προσκλήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, design, gaming, animation), οι προκηρύξεις των οποίων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, κατ' εξαίρεση στα μέχρι σήμερα ισχύοντα: Έχουν δικαίωμα υποβολής και οι φορείς που έχουν υποβάλει συμμετοχή και στις προσκλήσεις επιχορηγήσεων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Κάθε φορέας δικαιούται να υποβάλει έως και δύο προτάσεις ανά πρόσκληση και τέσσερις προτάσεις συνολικά. Αυτό θα ισχύσει και για την πρόσκληση για δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τους Ιατρούς και Νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στήριξε άμεσα και έμπρακτα την πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργου Κουμεντάκη: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρουν προς τους Ιατρούς και Νοσηλευτές του ΕΣΥ 20.000 δωρεάν εισιτήρια για τις παραστάσεις της, από την έναρξη της επαναλειτουργίας της και έως το καλοκαίρι του 2021.