Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

Σημειώνεται πως σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αποφασίστηκε η Αθήνα να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε σε ανάρτησή του πως «το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» και πως ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά σημείωσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Άγκυρα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να συνεχίσουν να κρατούν στάση αδράνειας.