Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δίχως αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το ντιμπέιτ, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν βρήκαν κοινό τόπο προκειμένου να προχωρήσει η τηλεμαχία. Μάλιστα, ο Νάσος Ηλιόπουλος «εκμεταλλεύθηκε» το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση και επανέφερε την πρόταση για τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. «Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας εξήγησε ότι «εμείς προσήλθαμε με δύο εναλλακτικές ημερομηνίες αλλά δεν υπήρξε συμφωνία από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την 1η Ιουλίου και συμφωνήσαμε και σε αυτό αλλά και πάλι δεν μπορούσαν τα άλλα κόμματα. Το ντιμπέιτ δεν θα γίνει και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Λίγο αργότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Όθωνας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πλέον «αποδείχθηκε ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αναβολή ντιμπέιτ ήταν προσχηματικός. «Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», προσέθεσε. Να σημειωθεί ότι την τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς απέρριψε η Νέα Δημοκρατία, με τον κ. Ηλιόπουλο να τονίζει: «Ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε προαναγγείλει την αρνητική στάση της ΝΔ τονίζοντας ότι «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι'' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι'' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Τη λύπη της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο" του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση στη σημερινή συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επανέφερε στο τραπέζι πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου και μάλιστα αργά το βράδυ (22:00). Η νέα πρόταση του κ. Ηλιόπουλου ωστόσο απορρίφθηκε εκ νέου από το ΚΚΕ το οποίο είχε ήδη αλλάξει δύο φορές κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και δεν επιθυμούσε να προχωρήσει τρίτη αλλαγή. Με δεδομένη τη στάση του Περισσού κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να συνεχιστεί η συζήτηση και μάλιστα ενδεικτικό της απροθυμίας όλων ήταν ότι αποχώρησαν χωρίς να ανανεώσουν το ραντεβού τους.

Διαβάστε ακόμα:

- Debate: Σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή κρίνεται η τύχη του