Debate: Σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή κρίνεται η τύχη του

Debate: Σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή κρίνεται η τύχη του

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στον αέρα βρίσκεται η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με τα κόμματα να ψάχνουν σήμερα το πρωί στις 11 τη λύση, προκειμένου τελικά να διεξαχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφωνούν να γίνει στις 27 ή 28 Ιουνίου, αφού την 1η Ιουλίου υπάρχει η έκτακτη σύνοδος, ενώ το ΚΚΕ φαίνεται να διαφωνεί λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων του Δ. Κουτσούμπα. Ήδη, άλλωστε, ο Περισσός είχε αλλάξει μια φορά τα πλάνα του, ώστε να διεξαχθεί το debate την 1η Ιουλίου. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά έχει προγραμματίσει στις 28 του μήνα να ξεκινήσει περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε για την ίδια και εφόσον δεν σκοπεύει να την ακυρώσει ή τουλάχιστον να την αναβάλει στις 28 του μήνα θα είναι απούσα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, είναι φανερό ότι τα κόμματα θα πρέπει να κάνουν αρκετές… υποχωρήσεις για να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε λιγότερους συμμετέχοντες, γιατί θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι πιο επικοινωνιακός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (πράγμα που στη Βουλή τουλάχιστον δεν… αποδείχτηκε ειδικά την τελευταία περίοδο), είναι δύσκολο η ΝΔ να συναινέσει σε debate χωρίς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο Κρήτη TV ξεκαθάρισε ότι «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς». «Δεν είμαστε μια προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μητσοτάκη έχει ήδη κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις και άρα, όπως τόνισε, ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. «Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό” επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης», είπε κλείνοντας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος» χαρακτήρισε το debate ενδιαφέρουσα διαδικασία και καταλόγισε φόβο και αλαζονεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή λέει «όχι» σε μια μονομαχία των δύο. Κι αυτό όταν παλαιότερα διατυμπάνιζε ότι «η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας»….