«Βασική προεκλογική μας δέσμευσή το επίδομα γέννησης»
Δ. Μιχαηλίδου

«Βασική προεκλογική μας δέσμευσή το επίδομα γέννησης»

Το βράδυ της Τρίτης θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα των 2.000 για κάθε γέννηση παιδιού, ενώ η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια βασική προεκλογική δέσμευση τής Νέας Δημοκρατίας και σηματοδοτεί θεσμικά την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας για την αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης.

Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε επίσης ότι το επίδομα, η ετήσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 173 εκ. ευρώ, μπορεί να βοηθήσει στη συλλογική ψυχολογία και τις προσωπικές σταθμίσεις πολιτών ως προς την απόφαση να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια.

Όπως επισήμανε, το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, θα έχει οριζόντιο και καθολικό χαρακτήρα, ενώ οι προϋποθέσεις χορήγησής του θα είναι το εισοδηματικό όριο 40.000 ευρώ, που περιλαμβάνει το 99% των Ελλήνων, καθώς τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή των πολιτών τρίτων χωρών, που «θεωρούμε ότι είναι χρόνος ικανός να διασφαλιστεί βιωτικός δεσμός δικαιούχου και ελληνικής κοινωνίας».

Η κα Μιχαηλίδου ζήτησε τη «συμμαχία» των κομμάτων και στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που διασυνδέει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την παρουσία των παιδιών των δικαιούχων στη βασική εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση για μας είναι ουσιαστικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας είπε η κα Μιχαηλίδου. «Είναι αδιανόητο να μιλάμε στον 21ο αιώνα για κράτος πρόνοιας άνευ διασφάλισης ότι όλοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η διασύνδεση καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να μην υπερψηφίζεται μια τόσο θετική διάταξη» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για τιμωρητική πολιτική στις φτωχές οικογένειες.

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι από 'δω και στο εξής, η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, καθώς είναι σημαντικό, οι δικαιούχοι να οργανώσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες να προγραμματίζουν καλύτερα το έργο τους.