Αυξήσεις 60% στις διοικήσεις ΔΕΚΟ εν μέσω εθνικής τραγωδίας

Αυξήσεις 60% στις διοικήσεις ΔΕΚΟ εν μέσω εθνικής τραγωδίας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε αύξηση 60% στους μισθούς διοικητικών στελεχών της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, του ΟΑΣΑ, και της ΕΥΔΑΠ, που εποπτεύονται από το υπερταμείο, προχωρά η κυβέρνηση, με τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και η οποία προβλέπει την εξαίρεση από το πλαφόν αποδοχών των 4.631 ευρώ που ισχύει σήμερα (μισθός γενικού γραμματέα υπουργείου) για τις ΔΕΚΟ, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στο υπερ-Ταμείο.

Η τροπολογία αφορά δημόσιες επιχειρήσεις που είτε απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, είτε ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τέσσερις επιχειρήσεις: Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ, και η ΕΥΔΑΠ. Σαν αιτιολογία προβάλλεται το γεγονός ότι οι σημερινοί μισθοί των διοικητικών στελεχών αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλοί, και οι αυξήσεις έχουν τη μορφή κινήτρου.

Σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, οι αποδοχές και οι εν γένει πρόσθετες αμοιβές, απολαβές και αποζημιώσεις των εν λόγω προσώπων θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 90% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Αλλά επειδή ο μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι στα 8.314,56 ευρώ, το 90% ισοδυναμεί με μισθό 7.483,10 ευρώ. Στην ουσία, με τη διάταξη λοιπόν αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τις αποδοχές των εν λόγω διοικητικών στελεχών κατά 60%.

Την τροπολογία υπογράφουν οι: 

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, όπως συμβαίνει πολύ συχνά πλέον στη Βουλή. Δεν είχε δηλαδή υποβληθεί πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές που συζητούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα έως και προχθές Τρίτη, το νομοσχέδιο, προκειμένου να έλθει σε γνώση των κομμάτων, ώστε να εκφέρουν εκείνα τις όποιες αντιρρήσεις τους. Παρά κατατέθηκε κατευθείαν στην ολομέλεια της Βουλής, σήμερα το πρωί, λίγες μόλις ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Αν και ουδείς διαφωνεί με το γεγονός ότι ο επικεφαλής μιας μεγάλης ΔΕΚΟ πρέπει να αμείβεται κατάλληλα για την ευθύνη που επωμίζεται, εντούτοις η τροπολογία αφορά μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις από ένα αριθμό προσωπικού και τζίρου, και πάνω. Αφορά δηλαδή επιχειρήσεις με προσωπικό 3.000 άτομα και άνω, είτε κάνουν τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Κατηγορία όπου ανήκουν όπως είπαμε, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ. Αλλά ένας διευθύνων σύμβουλος ΔΕΚΟ με προσωπικό πχ 2.500 άτομα και τζίρο 95 εκατ. ευρώ, δεν έχει μικρότερες ευθύνες από τους παραπάνω συναδέλφους τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί μιλούν για φωτογραφική διάταξη. Επίσης κάποιοι πρόεδροι επιχειρήσεων, μπορεί να είναι μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ., δηλαδή να μην έχουν εκτελεστικά καθήκοντα. Παρ' όλα αυτά αντιμετωπίζονται από τη τροπολογία κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνους που έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.

Τη σχετική τροπολογία, σχολίασε και ο Γιάννης Μανιάτης, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ντροπή!»: