Αρ. Πελώνη: Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας περνούν και από τις σχέσεις με Ελλάδα

Αρ. Πελώνη: Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας περνούν και από τις σχέσεις με Ελλάδα

Βρισκόμαστε σε μία φάση που όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνούν και μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας επισήμανε πως δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσω άσκησης πίεσης για να αλλάξει την πολιτική της.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μία φάση που όλοι έχουν καταλάβει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κόστος» και πως «όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνούν και μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα» και τόνισε ότι «η απειλή των κυρώσεων» είναι αυτή που πιέζει την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της.

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, χθες στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι «είναι εμπιστευτικές, ήταν εμπιστευτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα παραμείνουν». «Δεν θα γίνονται διαρροές, ούτε ενημερώσεις», συμπλήρωσε.

Η κα Πελώνη δήλωσε πως η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή τη πίστει, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να οδηγήσουν και σε αποκλιμάκωση της έντασης. 

Αναφερόμενη στην πανδημία,ε ίπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται κανονικά και με αυξητική τάση. Από 8 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, χθες έγιναν πάνω από 19 χιλιάδες και εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων από τις εταιρείες. 

Εξήγησε ότι η χώρα μας είναι δεκάτη στη σχετική λίστα της ΕΕ γιατί για κάθε εμβόλιο που χορηγείται δεσμεύεται και η δεύτερη δόση. 

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι χώρες που έχουν επιλέξει να κάνουν όλα τα εμβόλια που διαθέτουν, ρισκάρουν να έχουν πρόβλημα με τη δεύτερη δόση, αν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις εταιρείες και όπως φαίνεται η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας δικαιώνεται.