Απολογία Τσίπρα

Απολογία Τσίπρα

Απολογούμενος εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα του δήθεν σκανδάλου της Novartis ενόψει των εξελίξεων και της αρχειοθέτησης της υπόθεσης και για άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Απολογητικός και για την υπόθεση Πετσίτη. Για τις εκλογές δήλωσε πως ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, διευκρινίζοντας όμως ότι δέχθηκε και δέχεται εισηγήσεις για επίσπευσή τους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε, σημειώνοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετίας προσθέτοντας πως δέχεται και σήμερα εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με το σκεπτικό ότι «είναι καιρός να δρέψουμε τους κόπους μιας πορείας».

«Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετία» τόνισε χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί κάθετη διάψευση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, δεδομένου πως και οι στρατηγικές επιλογές ενίοτε αλλάζουν αναλόγως τις συγκυρίες, τις εξελίξεις και φυσικά τις εκτιμήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα που λέγεται «εκλογές».

Υπόθεση Πετσίτη

Αν και επιχείρησε να μεταφέρει την άποψη ότι πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση έκανε λόγο για σκανδαλολογία και ενεφανίσθη απολογητικός καλώντας την αντιπολίτευση να αποδείξει ότι υπάρχει σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα.

«Είπα να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, να το αποδείξουν. Δεν μιλάμε για σκάνδαλο, αλλά για σκανδαλολογία» ανέφερε για το μείζονος σημασίας θέμα που έχει προκύψει και το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να μιλήσει για δήθεν σκάνδαλο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαισύνης Δ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «πέτσινο σκάνδαλο».

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει αναδειχθεί και το οποίο εμπλέκει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Μαξίμου.

Πρέσπες

Απολογούμενος και για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενεφανίσθη ο Πρωθυπουργός, καθώς ναι μεν επέμεινε στην ορθότητά της εν τούτοις υποστήριξε ότι τα οφέλη της θα φανούν στο... μέλλον.

Μάλιστα ανέφερε ότι οι πολίτες ήδη καταλαβαίνουν τις θετικές της παρενέργειες. «Έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι το θέμα των Σκοπίων σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει. Εγώ σας λέω ότι θα το θυμόμαστε για τα όσα κερδίσαμε. Το πρόβλημά μας με τους γείτονες ήταν ο εθνικιστής πρόεδρος που γέμισε τη χώρα με μεγαλέξανδρους και φίλιππους. Οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν το μεγάλο δώρο για τη χώρα. Δεν μπορούσα να το απορρίψω» ανέφερε χαρακτηριστικά

Υπόθεση Novartis

Tη μπάλα στην εξέδρα επέλεξε να πετάξει ως προς το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους» ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τη Novartis και για τις εξελίξεις που έχουν φέρει την αρχειοθέτηση σε ό,τι αφορά 4 εκ των 10 προσώπων, την κλήση ενός ως υπόπτου και τις πληροφορίες να φέρουν το κλείσιμο της υπόθεσης για τουλάχιστον άλλα 4 πρόσωπα.

Μίλησε για ένα «παγκόσμιο σκάνδαλο» που αφορά στην εταιρεία και επικαλέστηκε έγγραφα της δικογραφίας που ενέπλεξαν πολιτικά πρόσωπα, όπως και έγγραφα από το FBI που ανέφερα ότι γινόταν δωροδοκία πολιτικών προσώπων.

«Χειριστήκαμε θεσμικά την υπόθεση» δήλωσε για να επισημάνει μάλιστα ότι στην περίπτωση του Α. Παπανδρέου υπήρξε ειδικό δικαστήριο χωρίς στοιχεία.

Πάντως απέφυγε να ζητήσει συγνώμη από τον Παναγιώτη Πικραμμένο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγγνώμη οφείλει να του ζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαιτίας του νόμου που προβλέπει ότι όταν η έρευνα της δικαιοσύνης ακουμπά πολιτικά πρόσωπα πηγαίνει απευθείας στη Βουλή για διερεύνηση.

Παρέπεμψε πάντως το θέμα στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για σκευωρία.