Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 13:54

-A +A

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 13:54
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει
-A +A

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Cazeneuve αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη να ενισχυθεί η FRONTEX. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, και της Γερμανίας, Thomas de Maziere, ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

«Σηκώνουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Μιλάμε για αριθμούς όταν αναφερόμαστε στη ροή. Για εμάς σημαντικός αριθμός είναι και αυτός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγωδία είναι κάτι που απλά συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να σταματήσει. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρώπινο καθήκον μας, να σταματήσει η τραγωδία στη Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως χθες υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση στο Λονδίνο, για την εξεύρεση λύσης «γι΄αυτή τη φριχτή κατάσταση», «δεν είναι όμως τόσο εύκολο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε: «αρχικά στόχος είναι ο περιορισμός των ροών διότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που έχει περάσει από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 2016. Η Γαλλία θα συμβάλει στη FRONTEX με 60 αστυνομικούς οι οποίοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. επίσης θα χρησιμοποιηθούν 18 αρμόδιοι υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά ειδικά στα πλαστά έγγραφα, θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα