Oι φορολογικές «εκπλήξεις» Μητσοτάκη για τα μικρά νησιά και η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Oι φορολογικές «εκπλήξεις» Μητσοτάκη για τα μικρά νησιά και η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το κομμάτι της οικονομίας και κυρίως αυτό της φορολογίας θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην αρένα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Με εφτά στους δέκα πολίτες να χρωστούν στην εφορία και την υπερφορολόγηση να σφίγγει απειλητικά τη θηλιά στο λαιμό κάθε ελληνικού νοικοκυριού, οι λύσεις που απαιτούνται θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και κυρίως προς όφελος των πολλών.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πως η ανάπτυξη στη χώρα μπορεί να έρθει μέσα από την μείωση της φορολογίας, σε αντίθεση με τα όσα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Κάλυμνο και την Κω, σε μία προφανή κίνηση ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Η επίσκεψη Μητσοτάκη όμως δε θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς και θα συνοδευτεί από μία σειρά δεσμεύσεων σε φορολογικό κυρίως επίπεδο.

Καταρχήν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει την απόφασή του για μείωση της φορολογίας σε γενικό επίπεδο:

- Μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 20%

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

- Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους διανυκτέρευσης, θα είναι οι άξονες πάνω στους οποίους η ΝΔ θα χτίσει την πολιτική της στο ζήτημα της φορολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως θα πάει ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο χαμηλό συντελεστή του 13%.

«Το κάναμε ως κυβέρνηση το 2013 μονομερώς. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πολύ λιγότερα αρνητικά από ό,τι προέβλεπε η Τρόικα. Είναι ένα μέτρο που θα δώσει αυτόματη ανακούφιση και δε θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα» αναμένεται να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα θα τονίσει την πρόθεση του να μειώσει το ΦΠΑ συνολικά το τουριστικό πακέτο στο 11%.

«Ο τελικός μας προγραμματισμός αφορά δύο ενιαίους φορολογικούς συντελεστές. Στο 11% και στο 22%. Ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές. Στο 11% και στο 22%. Και ενιαία το τουριστικό πακέτο να είναι στο 11%» έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ κάτι που αναμένεται να τονίσει ξανά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κάλυμνο και την Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr o ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη σε Κάλυμνο και Κω θα ανακοινώσει και μία δέσμη ειδικών παρεμβάσεων που θα αφορούν στους κατοίκους μερικών δεκάδων πολύ μικρών νησιών. Παρεμβάσεις που θα έχουν φορολογικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών πολύ πιο εύκολη.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις στοχευμένες επισκέψεις ανά την επικράτεια θέλοντας από την μία να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα της ΝΔ και από την άλλη να κρατήσουν σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό.

Παρότι το βασικό σενάριο που ακολουθούν στην Πειραιώς είναι η προκήρυξη εκλογών τον Μάιο του 2019, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης για το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες του Ιούλη θα επισκεφτεί την Μακεδονία και συγκεκριμένα τα Γρεβενά και τη Θεσσαλονίκη.