Όταν μια ανεξάρτητη αρχή πολιτικοποιείται - Το παράδειγμα της Ελλάδας

Όταν μια ανεξάρτητη αρχή πολιτικοποιείται - Το παράδειγμα της Ελλάδας

Σε αρνητικό παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών μετατρέπεται η περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η στελέχωσή της από πρόσωπα που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ εγείρεται ακόμη και θέμα ανεξαρτησίας της αλλά και αμεροληψίας, έπειτα και από τις αποκαλύψεις και του Φιλελεύθερου, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ειδικότερα, σε εκτενές της δημοσίευμα, η ιστοσελίδα New Europe, με τίτλο «όταν μια ανεξάρτητη αρχή πολιτικοποιείται – το ανησυχητικό παράδειγμα της Ελλάδας», αναφέρεται στην αναταραχή που έχει προκληθεί μετά τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου και στους στενούς δεσμούς της με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην επιλογή της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Άννας Νάκου, επισημαίνοντας πως και αυτή είχε πολιτικά κίνητρα, με αποτέλεσμα -όπως σημειώνει- να επικρατεί η αντίληψη «ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της με αμερόληπτο και αποτελεσματικό τρόπο».

Το New Europe έκανε εκτενή έρευνα για το θέμα της επιτροπής, δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και ειδικά αυτών που αφορούν στον ανταγωνισμό είναι μείζονος σημασίας.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διορισμοί ανώτατων διοικητικών στελεχών στην Επιτροπή  (τόσο στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και στη γενική διεύθυνση, του οργάνου που διερευνά τις υποθέσεις), που προκαλούν ερωτήματα ως προς τα ζητήματα της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι ανώτατα διευθυντικά στελέχη που διορίστηκαν στον οργανισμό εμφανίζονται να έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς με τα μέλη της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σχετικά περιορισμένη ή και χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία πριν από τον διορισμό τους.

Το μοτίβο αυτό των διορισμών σε κορυφαία διοικητικά πόστα μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων και της κοινωνίας ως προς το κατά πόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασκεί αμερόληπτα και αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, τονίζει το δημοσίευμα. 

«Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη μόνον κατ' όνομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει εδώ και καιρό τα στραβά μάτια σε τέτοιες καταστάσεις, ακόμη και σε οργανισμούς που σχεδιάστηκαν για την προστασία των πολιτών χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις.

Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη για τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καλείται να πολεμήσει τέτοια μοντέλα διακυβέρνησης παγιωμένα επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τέτοιων εποπτικών Αρχών -για το μακροπρόθεσμο καλό της χώρας παρά του κόμματός του- είναι μια σημαντική μάχη που θα πρέπει να δώσει αργά ή γρήγορα αν επιθυμεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε η δημόσια διοίκηση να πιάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας», καταλήγει το New Europe.