8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

ΥΠΟΙΚ: Κόβονται οι συντάξεις και η... ανάπτυξη

ΥΠΟΙΚ: Κόβονται οι συντάξεις και η... ανάπτυξη

Ότι έχει ψηφιστεί θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στο Χίλτον, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου που μετείχε στη σημερινή συνάντηση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται ή προβλέπεται να εφαρμοστούν τόσο από τις αρχές του 2019 όσο και από τις αρχές του 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ουσιαστικά, ο ανώτατος αξιωματούχος έβαλε τέλος στις προεκλογικού τύπου υποσχέσεις στελεχών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να πείσουν -κλείνοντας το μάτι στους συνταξιούχους- πως οι προβλεπόμενες από το νόμο Κατρούγκαλο μειώσεις στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν.

Με λίγα λόγια και από τα όσα ανέφερε, προκύπτει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν, ενώ θα ισχύσει και η δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Το ίδιο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίσθηκε αισιόδοξο για την πορεία της 4ης αξιολόγησης σημειώνοντας μάλιστα ότι θεωρεί βέβαιο πως μέχρι το Σάββατο θα έχει επιτευχθεί και η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

Στη συνάντηση με τους θεσμούς πάντως, όπως όλα δείχνουν, συζητήθηκε και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιουνίου και πάντως πολύ πριν το Eurogroup της 21ης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεσοπρόθεσμο θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2018 που πιθανότατα θα μειωθούν στο 2%. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη υπήρξε από την αρχή του έτους μια πρώτη προς τα κάτω αναθεώρηση (από 2,5% στο 2,%), ενώ όλοι εύχονται να μην έχει πορεία ανάλογη με αυτή του 2017 που τελικά έκλεισε στο 1,4%.

Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Χίλτον το ίδιο στέλεχος άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο μείωσης των φόρων, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα καταστεί εφικτό όταν ποσοτικοποιηθεί το κομμάτι της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, το οποίο θα μεταφερθεί 2019.