Υπάρχουν πράγματι ευκαιρίες στους πλειστηριασμούς;

Υπάρχουν πράγματι ευκαιρίες στους πλειστηριασμούς;

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν, για μια μεγάλη μερίδα υποψήφιων αγοραστών, την πιο σίγουρη εναλλακτική για την απόκτηση ακινήτου. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι ακίνητα για τα οποία πρόκειται να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί, διατίθενται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, έναντι της εμπορικής τους αξίας. Είναι όμως, έτσι;

Όπως εξηγεί στο Liberalmarkets, ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Managing Partner της κατασκευαστικής - εκτιμητικής εταιρείας Values, περιγράφοντας το τοπίο των κόκκινων δανείων, στην παρούσα φάση χρέος ονομαστικής αξίας περίπου 80 δισ. έχει μεταφερθεί στους Servicers. Κι αυτό προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση τους  και να προωθηθούν στην αγορά, «όχι βυθίζοντας την αλλά καλύπτοντας το κενό ζήτησης και προσφοράς ειδικά στις κατοικίες».

Τι ισχύει όμως, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται αυτή τη στιγμή;

Όπως εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας, παρόλο που η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, επτά στα 10 ακίνητα καταλήγουν στους επισπεύδοντες. «Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα που νιώθει ο αγοραστής καθώς ουσιαστικά δεν έχει δει τι αγοράζει πριν το αγοράσει. Εν τούτοις, οι στατιστικές έχουν φανερώσει, έως τώρα, ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στα εκπλειστηριαζόμενα οικιστικά ακίνητα» σημειώνει. Και προσθέτει ότι ένας ακόμη λόγος που οι πλειστηριασμοί δεν προσελκύουν ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον σχετίζεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι τα ακίνητα από πλειστηριασμό πρέπει να είναι «ευκαιρίες». «Και επειδή, στην πράξη, στην πλειονότητα τους τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα έχουν τιμή έναρξης πολύ κοντά στην εμπορική τους αξία, αυτό αυτόματα τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά» σχολιάζει.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Μερεκούλιας, υπάρχει και το κομμάτι των «άσχημων» - κακής ποιότητας ιδιοκτησιών. «Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε γεωγραφικές περιοχές με μηδενική ζήτηση. Παράδειγμα ενός τέτοιου ακινήτου θα ήταν ένα βιομηχανικό ακίνητο σε μια οποιαδήποτε επαρχιακή περιοχή σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων από οποιοδήποτε αστικό κέντρο. Αλλά και οικιστικά ακίνητα σε επαρχιακές πόλεις που συγκεντρώνουν μόνο τοπικό αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρευστοποιηθούν μέσω πλειστηριασμών.

Στις κλειστές κοινωνίες αποτελούν ακόμη ταμπού οι πλειστηριασμοί και ο οποιοσδήποτε αγοραστής στιγματίζεται αυτόματα.  Ένα άλλο δύσκολο κομμάτι των ακίνητων στα πακέτα NPL’s είναι ο ορθός εντοπισμός τους προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για να βγει σε πλειστηριασμό. Πολλές φορές δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα με τους δικαστικούς επιμελητές συχνά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν οι servicers» διευκρινίζει.

Σε κάθε όμως, περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Μερεκούλιας, το 2022 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά στον τομέα των πλειστηριασμών με 4.000 ανακοινώσεις και τους servicers να εμφανίζονται απόλυτα διατεθειμένοι και πλήρως αποφασισμένοι  να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την κατάσταση. Για το σκοπό αυτό, οι servicers προχωρούν στην ίδρυση ιδιόκτητων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων “REΟCOs. “Σήμερα υπάρχουν 17 χαρτοφυλάκια προς πώληση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ariadne, χαρτοφυλάκιο της  PQH που αποτελείται από 97.000 δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα, αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Επίσης, στις τρεις πρώτες θέσεις, βάσει αξίας χαρτοφυλακίου, βρίσκονται η Davidson Kempner με ακίνητα αξίας 15,1 δισ. ευρώ, η Intrum με 13,5 δισ. ευρώ και η DoValue με 11,4 δισ. ευρώ» αναφέρει ο επικεφαλής της Values.