Του Γιώργου Φιντικάκη
Τα πάντα από την αρχή εξετάζει η κυβέρνηση ως προς τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών, αφού δεν συμφωνεί με την πώλησή τους.
Την δήλωση έκανε κορυφαία πηγή του υπουργείου Ενέργειας που επικαλούμενη την διαφορετική άποψη της κυβέρνησης στο κεφάλαιο «ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις», αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση με τους δανειστές.
Το θέμα αφορά την τύχη του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και συνεπάγεται στην ουσία «ξήλωμα» μεγάλου μέρους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που ούτως ή άλλως έχει περιπέσει σε χειμερία νάρκη.
«Τα πάντα είναι ανοικτά. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε με βάση το παλιό μοντέλο, δεν θέλουμε να πουλήσουμε τα ποσοστά των ενεργειακών επιχειρήσεων, και μην ξεχνάτε ότι κάποια θα μεταφερθούν στο νέο υπερ Ταμείο», είναι η ακριβής δήλωση του στελέχους του υπουργείου Ενέργειας.
Σε παρατήρηση ότι η πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων υπαγορεύεται από το Μνημόνιο, ο παράγοντας του ΥΠΕΝ εξέφρασε αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι η υποχρέωση της χώρας αφορά μόνο την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τον βέλτιστο τρόπο για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ποσοστών. Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια απ'' αυτά θα μεταφερθούν στην νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιούσίας (υπερ-Ταμείο) και ποια όχι, καθώς η συζήτηση με τους δανειστές είναι ανοικτή.
Τα παραπάνω θέτουν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σε νέα βάση, μένει ωστόσο να φανεί κατά πόσο οι δανειστές θα αποδεχθούν τις ελληνικές προτάσεις ή όχι. Στην ουσία, ο νυν υπουργός Γιώργος Σταθάκης φαίνεται να ενστερνίζεται τις απόψεις γύρω από τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη. Θυμίζουμε πάντως ότι ο τελευταίος, ακριβώς λόγω της αντίθεσής του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, μετακινήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας.
Μαύρη τρύπα στα έσοδα
Έτερο ερώτημα, που επίσης δεν απαντήθηκε από το στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας, είναι τι θα συμβεί με τους στόχους εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ, αν και εφόσον «ξηλωθεί» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τουλάχιστον ως προς το ενεργειακό του σκέλος. Ο στόχος για την περίοδο 2016 έως και 2018 μιλά για έσοδα συνολικού ύψους 4 δις ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόλις τα 500 εκατ ευρώ.
Επομένως το ερώτημα, αν φυσικά και εφόσον οι δανειστές δεχθούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, είναι πως θα αναπληρωθεί το κενό μέχρι τα 4 δις ευρώ. Έτερο επίσης ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δύσκολες αποκρατικοποιήσεις. Εφόσον δηλαδή το ΥΠΕΝ εμφανίζεται να διαφωνεί με την πώληση των ποσοστών σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, γιατί να μην κάνει το ίδιο και το υπουργείο Υποδομών για τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.
Τα παραπάνω απαντούν και στο γιατί τόσο καιρό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων "σέρνεται", δίχως κάποια σαφής εξήγηση, παρά με μοναδικό επιχείρημα την εμπλοκή στην αξιολόγηση.
Τα πάντα ανοικτά και για ΔΕΣΦΑ
Στο μεταξύ, ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια και για ως προς τον ΔΕΣΦΑ, με μόνο σίγουρο ότι ένα ποσοστό του θα πουληθεί, καθώς το θέμα αποτελεί ουρά από την πρώτη αξιολόγηση.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, άγνωστο ωστόσο παραμένει τι ποσοστό θα πουληθεί, αν θα είναι το 66% όπως στον αρχικό ή χαμηλότερο. Το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται να θέλει την παραμονή υπό δημόσιο έλεγχο του 51% της εταιρείας, δηλαδή να ακολουθήσει διαδικασία κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.
Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, ανέφερε ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την πώληση του ποσοστού 31% του Δημοσίου στο ΔΕΣΦΑ, το οποίο και έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Άγνωστο ωστόσο είναι τι θα συμβεί με το ποσοστό 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ τα ΕΛΠΕ. Υπό αυτή την έννοια παραμένει ασαφής ποια θα είναι η φόρμουλα πώλησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς επίσης και αν τελικά οι δανειστές θα συμφωνήσουν με την ελληνική πρόταση. Πληροφορίες πάντως θέλουν τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη να έχει αποστείλει επιστολή στους δανειστές, επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραμονής του 51% του ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο.
Σημειωτέον ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης, είχε προαναγγείλει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ. Τούτων δοθέντων, στο καλύτερο σενάριο η διαδικασία προκήρυξης του νέου διαγωνισμού δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Στο νέο διαγωνισμό θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κοινοτικοί κανονισμοί που επιβάλουν απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και έμπορος φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να έχει πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμα: