Ξεμπλοκάρουν 1,2 εκατ. δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Ξεμπλοκάρουν 1,2 εκατ. δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Ξεμπλοκάρουν» για 1.215.755 φορολογούμενους και επιχειρήσεις οι τραπεζικοί λογαριασμοί με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Οι αλλαγές στη ρύθμιση αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των οφειλετών καθώς θα μπορέσουν πάλι να κινήσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς να φοβούνται ότι τα ποσά που εισέρχονται σε αυτούς θα κατασχεθούν από την εφορία. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης κρίνεται καταλυτική από την αγορά  κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονταν στα όρια του «λουκέτου».

Ταυτόχρονα σταματούν οι νέες δεσμεύσεις λογαριασμών για 1.764.551 οφειλέτες. Και για αυτούς όμως ισχύουν οι ίδια προϋπόθεση. Θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δηλαδή το κράτος δεν θα τους δεσμεύει τους λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να τους διευκολύνει δημιουργώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα είτε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις, είτε για να μπορέσει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Πέραν των ανωτέρω οι οφειλέτες που θα αποφασίσουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων θα μπορούν πλέον να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της νέας βελτιωμένης ρύθμισης είναι η μείωση του επιτοκίου. Συγκεκριμένα αυτό μειώνεται από 5% σε 3% τόσο για χρέη προς την εφορία όσο και για χρέη προς τα ταμεία 

Τι προβλέπει η ρύθμιση 

Παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων (αντί των 120) διαγράφοντας μεγάλο τμήμα των προσαυξήσεων . Μάλιστα όσοι επιλέξουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 36 δόσεις θα δουν τις προσαυξήσεις να μειώνονται κατά 75%. Επί της ουσίας όσες λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό του «κουρέματος» στις προσαυξήσεις, ενώ στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής προβλέπεται πλήρη απαλλαγή των προσαυξήσεων.

Ταυτόχρονα με στόχο να τονωθούν οι εισπράξεις του τρέχοντος έτους το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει ένα ακόμα μπόνους στις επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα δεν τροποποιείται στην ουσία της παρά μόνο η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ καθώς και το επιτόκιο που περιορίζεται από 5% σε 3%.

Συγκεκριμένα όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους:

- Εφάπαξ κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις. 

- Σε 2 έως 4 δόσεις έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων- 

- Σε 5 έως 12 δόσεις έκπτωση 85%

- Σε 13 έως 24 δόσεις έκπτωση 80% και 

- Σε 25 έως 36 δόσεις έκπτωση 75%.

Όσοι αποφασίσουν την πληρωμή των οφειλών σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση που θα φθάνει κατ΄ ανώτατο όριο το 45%. Όσοι δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10% - Μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

- Παγώνουν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα. Σε όσους είναι ήδη δεσμευμένοι οι λογαριασμοί θα «ξεμπλοκάρουν».

- Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά την 31.12.2018.-Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

- Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (ΔΟΥ/Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.