ΞΕΕ: «Πλήγμα το κλείσιμο του ξενοδοχείου Ledra» - Τι δείχνει μελέτη για τον ξενοδοχιακό «χάρτη» της χώρας

ΞΕΕ: «Πλήγμα το κλείσιμο του ξενοδοχείου Ledra» - Τι δείχνει μελέτη για τον ξενοδοχιακό «χάρτη» της χώρας

«Τεράστιο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας» χαρακτήρισε το κλείσιμο του ξενοδοχείου Ledra, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για την παρουσίαση μελέτης που αφορά τα μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχείας το 2015.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «δεν είναι το πρώτο ξενοδοχείο που κλείνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, καθώς 73 είναι τα ξενοδοχεία που έπαυσαν τη λειτουργία τους από το 2011. Βεβαίως, ανοίγουν και καινούρια», σημείωσε.
Πάντως, για το Ledra σημείωσε ότι «ανήκει στα εμβληματικά ξενοδοχεία του προορισμού της Αθήνας και για τον λόγο αυτόν, αυτή η εξέλιξη λυπεί τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ δεν αναφέρθηκε στα αίτια του λουκέτου του ξενοδοχείου, επανέλαβε, ωστόσο, τον κίνδυνο «αφελληνισμού ξενοδοχειακών μονάδων υπό την πίεση των φορολογικών επιβαρύνσεων τους».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών τόσο στα νησιά όσο στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, σημειώνοντας ότι «αν διπλασιάζεις τα τέλη, μειώνεις την ανταγωνιστικότητα. Ήδη τα μισά συμβόλαια έχουν υπογραφεί και οι συνεργάτες μας tour opertors δύσκολα δέχονται μετακύλιση όλου του ποσού», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

Τι δείχνει η μελέτη για τον ξενοδοχιακό «χάρτη» της χώρας

Τη θεαματική αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Ελλάδα, την τελευταία 15ετία, καταγράφει μεταξύ άλλων η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Σύμφωνα με τη μελέτη: «Εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό και στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχείας το 2015» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.
Όπως αναφέρθηκε, την περίοδο 1990-2015 ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 52%.

Επίσης το μέσο μέγεθος των δωματίων κινήθηκε ανοδικά κατά 19%, δηλαδή από 35 δωμάτια το 1990 σε 41,6 το 2015. Ακόμη κατά την περίοδο 1990-2015 το ποσοστό των ξενοδοχείων 5* αυξήθηκε κατά 486%. Το δυναμικό των ξενοδοχείων 4* και 5* ανέρχεται στο 41% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, με σαφή τάση το 2020 να αντιστοιχεί στο 48-50%. Το μέσο μέγεθος του Ελληνικού ξενοδοχείου είναι 42 δωμάτια, ενώ το 80% των ξενοδοχείων είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων.

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, το 36,5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές κάτω των 40 ευρώ το Μάιο, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό περιορίζεται στο 14,5%. Παράλληλα το Μάιο μόνο το 5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές άνω των 100 ευρώ, ενώ αντίθετα τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 57% - 58% των απασχολουμένων στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο στα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 90%.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), είναι η παλαιότερη ερευνητική δομή του τομέα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στη χώρα και ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1996, με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η 18η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ καταγράφει ότι ο εγχώριος τουρισμός επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση κατά την περίοδο 2008-2014, με αποτέλεσμα τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας να έχουν μειωθεί κατά 45% και στο εξωτερικό κατά 52% περίπου.

Δημοφιλέστερος προορισμός για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό είναι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία συγκέντρωσε το 15,9% των διανυκτερεύσεων των ημεδαπών τουριστών το 2014 (2013: 15,3%, 2008: 16,5%). Δεύτερη στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι η Πελοπόννησος, η οποία συγκεντρώνει διαχρονικά περίπου το 10% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Οι εκτιμήσεις για το 2016

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου «ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα το 2016 εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη δυναμική του και ίσως παρουσιάσει για μία ακόμα χρονιά αύξηση. Η άνοδος, όμως, αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους προορισμούς της χώρας, καθώς υπάρχει το έντονο πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δουν τις τουριστικές τους ροές να μειώνονται το 2016», αναφέρει η μελέτη και συμπεραίνει ότι: «από τις πρώτες ενδείξεις του έτους, προβλέπεται ότι οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2016 θα κυμανθούν μεταξύ 25 και 27 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός, ότι από το 2015 έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τόσο των τουριστικών αφίξεων όσο και των εισπράξεων. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».