Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας συμπληρώσει δεκατρείς συνεδριάσεις πάνω από την κομβική για την ψυχολογία της αγοράς και κρίσιμη τεχνικά περιοχή των 900 – 910 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει με συνεδριάσεις χαμηλού ρίσκου και προσεκτικών κινήσεων να «χτίζει» άμυνες στην περιοχή των 920 μονάδων, περιμένοντας τους καταλύτες για τη (νέα) υπέρβαση.
Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον rotation στους πρωταγωνιστές που εναλλακτικά στηρίζουν το Γενικό Δείκτη που χθες προσέγγισε εκ νέου τα υψηλά 5ετίας και τις 930 μονάδες, ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα στις τράπεζες με «βροχή» πακέτων, αλλά και αξιοσημείωτη αφύπνιση μετοχών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Και είναι σημάδι υγείας και αντανακλαστικών το γεγονός ότι η αγορά δεν κινείται μονοδιάστατα και μονοφασικά ανοδικά (ή πτωτικά ενίοτε), αλλά μετοχές διαφοροποιούνται και κάνουν τη διαφορά, δίνοντας καλές αποδόσεις. Μετοχές που έχουν κορεστεί μένουν πίσω και μετοχές που υστέρησαν στο ράλι του 2019 καλούνται να κινητοποιηθούν.
Η αγορά βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα φάση που από τη μία καλείται να διαχειριστεί τα ισχυρότατα κέρδη που έχει «προίκα» από το 2019, από την άλλη πλευρά να ζυγίσει και να προεξοφλήσει τις νέες εξελίξεις μέσα στο νέο έτος, σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου δείχνει εξαιρετικά ώριμη και σταθερή τηρουμένων των αναλογιών συμπεριφορά, με συνεδριάσεις «ελεγχόμενων» διακυμάνσεων, χωρίς ακρότητες, απότομες εξάρσεις και εξαλλοσύνες. Το momentum της αγοράς εξακολουθεί να είναι θετικό, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι σε κάθε πτώση ή διόρθωση, ο τζίρος μειώνεται, κάτι που για τους… παλιούς θιασώτες της αγοράς, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά, ούτε υπερτερούν οι πωλητές.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αφύπνιση στους όγκους και τους τζίρους των τραπεζών, όπου λαμβάνουν χώρα πακέτα εκατομμυρίων μετοχών, ενώ θυμίζουμε τα placements που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε Εθνική και Eurobank. Φαίνεται πως ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια «αλλάζουν» θέσεις ενόψει των προσδοκιών που υπάρχουν για τον κλάδο, ενώ έχουν πληθύνει εσχάτως οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων.
Χθες τα πακέτα έφτασαν στα 23,37 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 25,66% του συνολικού τζίρου, με περίπου το 90% αυτών να γίνονται στις τράπεζες. Στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε συνολικός τζίρος 44,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% των συναλλαγών όλης της αγοράς που ήταν στα 92 εκατ. ευρώ, δείχνοντας δυναμική.
Ο κλάδος εύλογα το τελευταίο διάστημα παρουσίασε μια κόπωση ύστερα από το +105% του 2019, ενώ χθες έδειξε σημάδια αφύπνισης, ενώ σ' αυτό συνέβαλαν οι θετικές εκθέσεις (όλες αυτές τις ημέρες) ξένων οίκων για τον κλάδο, αλλά και τα επιτυχημένα road shows στο εξωτερικό.
Μένει να δούμε αν η κίνηση των τραπεζών – συνδυαστικά με τα πολλαπλά πακέτα τελευταία – θα έχει διάρκεια και ανθεκτικότητα. Άλλωστε, παρά το ράλι του 2019, όλες οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2016, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να υπερβεί κάποια κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ώστε να απελευθερωθεί ανοδικά.
Τα τεχνικά δεδομένα και τα υψηλά 5ετίας
Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 928,66 μονάδες με άνοδο 0,54%, κλείνοντας ξανά πλησίον του υψηλού ημέρας που ήταν στις 929,23 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.324,30 μονάδες με άνοδο 0,95%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 874,91 μονάδες με άνοδο 2,80% (η μεγαλύτερη άνοδος από 11 Δεκεμβρίου), ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.252,11 μονάδες με άνοδο 1,18%. Ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση για τον Mid Cap στις 13 τελευταίες, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μερική αφύπνιση στο χώρο.
Όπως προαναφέρθηκε το Χ.Α. έχει συμπληρώσει δεκατρείς συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 – 910 μονάδες, ενώ η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής θα φέρει την επόμενη υπέρβαση, που είναι η κίνηση προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων.
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, «μια κατοχύρωση των 930 μονάδων θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στην ανοδική κίνηση, ενώ στον αντίποδα οι 914 μονάδες έχουν γίνει η σημαντική στήριξη, με το ημερήσιο στοπ πλέον στις 905 μονάδες».
Για τον τραπεζικό κλάδο ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ένταση και δυναμική στην άνοδο πάνω από τις 900 μονάδες, αν και εφόσον απεγκλωβιστεί από τη ζώνη των 878-888 μονάδων που είναι πλέον η αντίσταση». Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κατοχύρωση – σε κλείσιμο – των 888 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, «μπορεί να δώσει κίνηση στις 940 μονάδες άμεσα».
Για τον Mid Cap, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η καλή εικόνα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται. Οι 1.260 μονάδες για τον Mid Cap είναι κοντινή αντίσταση και οι 1.300 μονάδες ο επόμενος στόχος. Οι 1.215 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη».