Venture Capitals και Private Equity Funds στο μάτι του κυκλώνα

Venture Capitals και Private Equity Funds στο μάτι του κυκλώνα

Οι παρενέργειες από την πρόσφατη διπλή τραπεζική κρίση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, ξεπέρασαν τα στενά όρια του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τους μετόχους, τους καταθέτες, τους ομολογιούχους, τους οργανισμούς εγγύησης των καταθέσεων, τις εποπτικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες και έφτασαν μέχρι το οικοσύστημα των εξωτραπεζικών επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων.

Έτσι το τοπίο μετά την κρίση παρουσιάζει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγάλοι ιδιώτες καταθέτες στην πλειοψηφία τους από τη Ρωσία και την Ασιατική ήπειρο και σημαντικά family offices συνεχίζουν να  μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε νέους ασφαλείς προορισμούς όπως είναι η Σιγκαπούρη. Αντίστοιχη αναταραχή με έντονες τάσεις αναλήψεων εμφανίζεται και στις ασιατικές αγορές, όπου η Credit Suisse προσέφερε μέχρι πρότινος στους καταθέτες επιτόκια μέχρι και 7%. 

Η τελευταία τάση θα οδηγήσει αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια και σε άλλες τράπεζες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια διασποράς του κινδύνου τους. Έτσι αναμένεται να συνεχιστούν οι εκροές από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές τράπεζες προς την κρατική DBS, την OCBC (Oversea Chinese Banking Corporation), την UOB (United Overseas Bank) που εδρεύουν στη Σιγκαπούρη και την Hang Seng Bank του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, που παρακολουθεί από κοντά τα Αμοιβαία Κεφάλαια σε όλον τον κόσμο, τον τελευταίο καιρό καταγράφηκε μια μαζική εισροή σε Money Market Funds σε όλον τον κόσμο. Κάτι που αποδεικνύει πως η κρίση εμπιστοσύνης προ το τραπεζικό σύστημα οδήγησε τους επενδυτές στην επιλογή των money markets αντί των καταθέσεων.

Τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο πολύπλοκα στο χώρο των Venture Capitals. Και είναι πολύπλοκα, δεν αφ’ ενός τίθενται σε αμφισβήτηση οι αποτιμήσεις των συμμετοχών τους και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους και αφ’ ετέρου είναι πιθανό να εμφανιστούν πιεστικές ρευστοποιήσεις των ίδιων των μετόχων των VCs.

H SVB Capital που είναι θυγατρική της SVB Financial Group και που ήταν μέχρι πρότινος η μητρική εταιρεία της SVB, μέχρι που η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του FDIC, συμμετέχει μετοχικά σε δεκαπέντε διαφορετικά Venture Capitals και Startups. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η SVB Capital θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές της στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας chapter 11. 

Από την εποχή που η Uber είχε αποπειραθεί να επιβάλει “lockdown” στους μετόχους της ώστε να μην ρευστοποιούν τις συμμετοχές τους, υπάρχουν startups και unicorns που επιτρέπουν περιοδικές αγοραπωλησίες μετοχών μέσα από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των χαρακτηριστικών των αγοραστών. Ωστόσο οι πειστικές πωλήσεις, στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί η SVB Capital, θα επηρεάσει ακόμα τις αποτιμήσεις της Chainanalysis, της Modern Treasury και της Shield AI, που είναι τρεις από τις πιο ενδιαφέρουσες unicorns του χαρτοφυλακίου της SVB Capital και για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όμως οι αποτιμήσεις δεν θα μεταβληθούν μόνο από τις πιεστικές πωλήσεις. Θα υποχωρήσουν και από το γεγονός πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνυπολογιστούν και να ενσωματωθούν στις «τιμές» οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων και από την πιστωτική σύσφιξη. Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική εξωχρηματιστηρακή αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των Venture Capitals, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 20% με 30%. 

Τα Venture Capitals θα οδηγηθούν σε μια ρεαλιστικότερη καταγραφή των συμμετοχών τους, σε μια ακριβή και ειλικρινή καταγραφή των χρηματοοικονομικών μεγεθών τους και σε μια αποτίμηση που εδράζεται περισσότερο στο σήμερα και λιγότερο στις μελλοντικές προσδοκίες. Σύμφωνα και πάλι με το Bloomberg η αποθέρμανση των αποτιμήσεων πιθανότατα θα οδηγήσει την «αξία» του οικοσυστήματος των Venture Capitals στα $1,5 τρισ., από $2 τρισ. που είναι σήμερα. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και στις αποτιμήσεις των Private Equity Funds.