field_kentriki_fotografia
UBS: Ποιες οι επενδυτικές επιλογές απέναντι στον πληθωρισμό

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα επενδυτές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει λίγο έως πολύ τις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου τους, ενώ έξι στους δέκα θέλουν να εφαρμόσουν μία στρατηγική που θα τους προστατεύει από τον πληθωρισμό στο επόμενο εξάμηνο. Ένα από τα κορυφαία τμήματα διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, αυτό της UBS, καταγράφει τον παλμό της αγοράς σε πρόσφατη έρευνά του, στον απόηχο της μεγάλης ανόδου που παρατηρείται στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών τελευταία.

Μετά από πολλά χρόνια μηδενικού ή αρνητικού πληθωρισμού, οι τιμές εκτινάχθηκαν, σε υψηλό 13 ετών στις ΗΠΑ και σε υψηλό 10ετίας στην Ευρωζώνη. Στο βασικό σενάριο των περισσότερων επενδυτικών οίκων, ο πληθωρισμός θα παραμείνει ψηλά τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει το 2022. Και επειδή πολλοί επενδυτές έχουν… καεί στον χυλό, θέλουν για παν ενδεχόμενο να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη μακροπρόθεσμα.

Οι προβλέψεις για το 2022 τοποθετούν τον πληθωρισμό γύρω στο 2,6% στις ΗΠΑ και μεταξύ 1%-1,6% στην Ευρωζώνη, εντούτοις ο κίνδυνος δεν παύει να είναι πραγματικός για τους επενδυτές, αφού η εκτίναξη των τιμών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές για δύο λόγους.

Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα σε μετοχές και ομόλογα. Δεύτερον, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός αυξηθεί μακροπρόθεσμα, θα μειώσει ταχύτερα την αγοραστική δύναμη, αναγκάζοντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τα πλάνα τους.

Επομένως, οι επενδυτές έχουν μία νέα κατάσταση να διαχειριστούν πολύ διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει την τελευταία δεκαετία. Η UBS, μάλιστα, προειδοποιεί τους επενδυτές που δεν θα προσαρμόσουν τις θέσεις τους, ότι πιθανή άνοδος του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού κατά μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 21% της πραγματικής αγοραστικής δύναμης (τόσο είναι ο αντίκτυπος για ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 αν σε διάστημα 16 ετών ο πληθωρισμός αυξηθεί από το 2% στο 3%).

Γι’ αυτό το λόγο, η UBS παραθέτει μία σειρά επιλογών που μπορούν να αποδειχθούν «βάλσαμο» για τους επενδυτές σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Άμεση διαχείριση ακινήτων

 

Όπως σημειώνει με νόημα η UBS, η «πραγματική» πλευρά του real estate ουσιαστικά καθιστά τη συγκεκριμένη επένδυση μέσο αντιστάθμισης απέναντι στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού. Ο οίκος εστιάζει σε funds με άμεση έκθεση σε παγκόσμια ακίνητα που δημιουργούν αξία μέσω ενεργής διαχείρισης και εμφανίζουν μεγάλη γεωγραφική διαφοροποίηση. Το άμεσο real estate προσφέρει διαφοροποιημένη έκθεση σε assets που παράγουν έσοδα με απόδοση, καθώς και έναν παράγοντα ανάπτυξης μέσω των αυξήσεων των ενοικίων.

Καθώς η συνολική απόδοση των ακινήτων δεν σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με άλλες επενδυτικές κατηγορίες, όπως μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο διαφοροποίησης.

Η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά direct real estate θα αποφέρει συνολικές αποδόσεις κοντά στο 5%, σε όρους δολαρίου, και σε επενδυτικό ορίζοντα 2-5 ετών, με στήριξη από τις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι ο χρυσός καλό hedge;

 

Είναι το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις αναταραχών ενώ πολλοί το θεωρούν ως… γνήσιο μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό. Ο πολύς Τζον Πόλσον, για παράδειγμα, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι φοβάται την άνοδο του πληθωρισμού και επιλέγει μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια και τον χρυσό. Στη Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αγορές ράβδων χρυσού, όμως η UBS δεν πιστεύει ότι η τιμή του χρυσού θα τρέξει χρηματιστηριακά.

Όταν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και οι επενδυτές θέλουν να έχουν στην κατοχή τους assets που δίνουν αποδόσεις, επομένως υπάρχουν και καλύτερες λύσεις.

Έκθεση της Morningstar δείχνει ότι ο χρυσός σημείωσε αρνητικές αποδόσεις για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπως το 1980-84 (-10%) και 1988-91 (-7,6%), ενώ τα εμπορεύματα και τα ακίνητα είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός θεωρείται βασικό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν και η αξία του χρήματος απομειώνεται οι επενδυτές έχουν την τάση να επιλέγουν hard assets όπως ο χρυσός που έχει εσωτερική αξία και πεπερασμένη προσφορά.

Σε αντίθεση με τα νομίσματα όπως το δολάριο ή το ευρώ, η προσφορά του δεν μπορεί να αυξηθεί από τις κεντρικές τράπεζες. Επομένως, συχνά έχει καλύτερες επιδόσεις όταν οι επενδυτές ανησυχούν για την άνοδο του πληθωρισμού.

Εμπορεύματα και πετρέλαιο

 

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν θετική συσχέτιση με τον πληθωρισμό και ιστορικά ο κλάδος της ενέργειας υπεραποδίδει όταν ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι πάνω από το 2% και ακολουθεί ανοδική πορεία. Το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον ευνοεί, σύμφωνα με την UBS, την αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα. Γι’ αυτό ο οίκος εκτιμά ότι οι, σε γενικές γραμμές διαφοροποιημένοι, δείκτες εμπορευμάτων θα δώσουν αποδόσεις έως και 9% τους επόμενους 3-6 μήνες.

Το Brent αναμένεται να ξεπεράσει τα 75 δολάρια/βαρέλι καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση και θα μειώνονται τα αποθέματα, ενώ ο χαλκός προβλέπεται να φτάσει στα 10.000 δολάρια/μτ έως το τέλος του έτους.

Οι τιμές γεωργικών προϊόντων έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, με τον δείκτη FAO Food Price Index να ενισχύεται κατά 31% τον Ιούλιο. Στο βασικό σενάριο της UBS, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων θα αποκλιμακωθούν κάπως το επόμενο 12μηνο, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα.

Εταιρικά ομόλογα μικρής διάρκειας με απόδοση

 

Τα μικρής διάρκειας ομόλογα προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό λόγω της λιγότερης ευαισθησίας τους στην άνοδο των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, που συχνά βλέπουμε σε πληθωριστικές περιόδους.

Επίσης, συγκεκριμένες περίοδοι πληθωρισμού, όπως η τρέχουσα, συμπίπτουν με αυξημένα εταιρικά κέρδη, κάτι που συνεπάγεται ότι μειώνεται ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών. Τα μικρής διάρκειας και επενδυτικής βαθμίδας ομόλογα ωφελούνται από τις συνεχιζόμενες αγορές των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να κατευθυνθούν σε assets όπως τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Ποιοτικές μετοχές ανάπτυξης σε καλή τιμή

 

Η UBS συστήνει την στρατηγική «ποιοτικές μετοχές ανάπτυξης σε λογική τιμή», η οποία επενδύει σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη οι οποίες τείνουν να έχουν καλές επιδόσεις στο σύνολο ενός οικονομικού κύκλου.

Ο παράγοντας «ποιότητα» συμβάλλει στην προστασία έναντι διορθώσεων και υψηλού πληθωρισμού από τη στιγμή που οι εν λόγω μετοχές έχουν συνήθως μεγαλύτερη δύναμη στην τιμολογιακή πολιτική, κυριαρχούν δηλαδή στην αγορά και μπορούν να περάσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν πολύ σε πωλήσεις, ενώ έχουν και σταθερά περιθώρια κέρδους.

Ο παράγοντας «ανάπτυξη» προσφέρει κάποια ασφάλεια στην περίπτωση που η ανάπτυξη εξασθενήσει και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν χαμηλά για περισσότερο. Τέλος, ο παράγοντας «εύλογη τιμή» προστατεύει έναντι του κινδύνου derating των υπερτιμημένων μετοχών. Ο οίκος επισημαίνει ότι στην Ευρώπη, η διασπορά μεταξύ των φθηνότερων και των ακριβότερων, σε επίπεδο αποτίμησης, μετοχών είναι η πιο ακραία από το 2000.

Assets υποδομών
 

Οι επενδύσεις σε assets ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έργα υποδομών μπορούν να είναι καλό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό γιατί η ροή των εσόδων τους συνήθως συνδέεται με τους δείκτες τιμών καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αναφέρει η UBS, οι κλάδοι κοινής ωφέλειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, συνήθως χρησιμοποιούν τιμολόγηση που συνδέεται με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της McKinsey, παγκοσμίως χρειάζονται επενδύσεις 3,7 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035 για να συντηρηθεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ και τα κρατικά ταμεία δεν αρκούν από μόνα τους, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για τους ιδιώτες. Οι κλάδοι των logistics και των data centers είναι επίσης ελκυστικοί για την UBS.