Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των προσφάτως ψηφισθέντων σκληρών μέτρων, ελέω τρίτου Μνημονίου, νέο χαμηλό βαρομετρικό θα πλήξει τις τσέπες όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων, με το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων που ετοιμάζει η κυβέρνηση να στείλει στη Βουλή τηρώντας ευλαβικά τις Μνημονιακές δεσμεύσεις.
Οι ανατροπές που έρχονται για εισοδήματα από μισθούς, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, είναι μεγάλες ενώ το χαριστικό «χτύπημα» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα δοθεί με την κατάργηση και των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, οι οποίες όμως ακόμη «κοστίζουν» ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό.
Από το νέο «πακέτο» δεν θα λείπει φυσικά και η σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, που σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% θα οδηγήσει την επιβάρυνσή τους στο 52% και τους ίδιους στην εξαθλίωση.
Στο όνομα λοιπόν της «δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών» όπως θα βαπτίσει τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα επιτείνουν την ύφεση στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο φουλ τις μηχανές προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο, αφού θα πρέπει να δοθεί για δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα σε κόμματα και φορείς.
Η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει στη φορολογία εισοδήματος, με δεδομένο ότι οι κυβερνώντες επιθυμούν στο εξής να πληρώνουν μόνο οι «έχοντες» υψηλά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αν και υπάρχουν και «ελαστικότερες» σκέψεις για επιβαρύνσεις σε εισοδήματα μόνο άνω των 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση!
Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η θέσπιση μιας νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με περισσότερα κλιμάκια και στην οποία θα ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Το «κόλπο» φυσικά είναι παλιό και γνωστό, αφού με το συγκεκριμένο τρικ το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει, εφόσον περάσει από τη Βουλή, να επιβάλλει ουσιαστικά την έκτακτη εισφορά επί του συνόλου του εισοδήματος και όχι κλιμακωτά όπως σήμερα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι νέοι συντελεστές θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά με πρώτο κλιμάκιο στο 5%, αλλά θα εκτινάσσονται και έως 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, μπορεί η κυβέρνηση να είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ, όμως επειδή ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι που ζουν στον «αστερισμό» της εξαθλίωσης θα έμεναν αφορολόγητοι, σχεδιάζεται να «κατέβει» στο όριο της φτώχειας.
Το «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές δίνει ισοδύναμα
Με άλλοθι την κατάργηση των «αναποτελεσματικών ή άδικων» φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα ακόμη «έγκλημα», της κατάργησης όσων απαλλαγών έχουν απομείνει, για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το όφελος θα είναι εξάλλου τεράστιο για τα δημόσια ταμεία, αφού οι απαλλαγές που έχουν απομείνει «κοστίζουν» περίπου 3,6 δισ. ευρώ, ποσό που εάν εξοικονομηθεί μπορεί να δώσει και λύση στο πρόβλημα των ισοδυνάμων ή ακόμη καλύτερα και για προσλήψεις ημετέρων, αφού κάπως πρέπει να τραφεί και το νέο κομματικό κράτος.
Ανεξάρτητα βέβαια από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στις επιχειρήσεις ειδικά τις μικρομεσαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και τις θέσεις εργασίας.
Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε ότι οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγου, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών κλπ) ανέρχονται σε 293 εκατομ. ευρώ, που είναι αυτονόητο ότι μόλις καταργηθούν θα αυξήσουν υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων.
Σήμερα πάντως οι φοροαπαλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ, στον ΦΠΑ 970 εκατ. ευρώ, στη φορολογία κεφαλαίου 659 εκατ. ευρώ, ενώ στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ενώ το 2009 οι 980 φοροαπαλλαγές ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 8 δισ. ευρώ.