Τρεις ξενοδόχοι, μιλούν στο Liberal για την κρίση στον κλάδο

Τρεις ξενοδόχοι, μιλούν στο Liberal για την κρίση στον κλάδο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια χώρα που παρά τη δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία των γύρω ανταγωνιστών (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία) δεν έχει καταφέρει να πάει το ελάχιστο της υπεραξίας –όπως τα ίδια τα στοιχεία μαρτυρούν–, ο ξενοδοχειακός και ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Κόκκινα δάνεια, «σκότωμα» τιμών λόγω ευρύτερης κατάστασης, υπερφορολόγηση αλλά και εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική περίοδος οδηγούν τα συγκροτήματα στο να πασχίζουν να «κλειδώσουν» το 70% του κύκλου εργασιών και κερδών τους μόλις μέσα σ'' ένα δίμηνο.

Αυτό έχει πολλές παρενέργειες, δεν ελκύει επενδύσεις, ενώ και αυτές που γίνονται είναι... πανάκριβες, σε βαθμό που να καθίστανται ασύμφορες. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, μαζί με το φορολογικό, το κόστος μιας ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από 20% έως 40% σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Επόμενο είναι να υπάρχουν συμπτώματα όπως το κλείσιμο του Athens Leadra, που παρ'' ότι είχε πληρότητα, εντούτοις δούλευε στο... κόκκινο, οριακά, για όλους αυτούς τους λόγους.

Και φυσικά, όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι (τυφλές) φοροεισπρακτικές πολιτικές είναι αδιέξοδες, θα φέρουν νέα λουκέτα, ενώ επόμενο στοίχημα για όλους –φορείς, κράτος και επαγγελματίες– είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που μπορεί να αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα.

Ανδ. Ανδρεάδης Sani Resort (ΣΕΤΕ): «Το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε καθεστώς “κόκκινων” δανείων»


«Τα έχουμε πει στον πρωθυπουργό, τα έχουμε πει σε όλους τους φορείς, έχουμε εξηγήσει αναλυτικά ότι η υπερφορολόγηση θα «σκοτώσει» ακόμη περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς το 40% εξ αυτών λειτουργούν υπό καθεστώς “κόκκινων” δανείων». Με δραματικούς τόνους περιγράφει στο Liberal ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, την κατάσταση στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Επισημαίνει ότι «βεβαίως όταν ένα ξενοδοχείο φτάνει στο κλείσιμο, οι λόγοι είναι σύνθετοι, δεν είναι μονοδιάστατα τα αίτια, όμως όταν κάποιος επιχειρηματίας είναι στο όριο, όταν έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του, τότε αρκεί ένας αστάθμητος παράγοντας να επιφέρει το μοιραίο». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι «πέρυσι ο κλάδος έβαλε πλάτη, απορρόφησε την αύξηση στο ΦΠΑ, αλλά τώρα με την αύξηση σε τόσα προϊόντα και την αλλαγή πολιτικής στα νησιά θα υπάρξει πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτημα του Liberal για το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που είναι ένας στόχος όλου του συστήματος, αλλά ελάχιστα έχουν επιτευχθεί, ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο ζήτημα, που απαιτεί οργανωμένη δουλειά από πολλούς φορείς και παράγοντες. Δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα, απαιτεί συνδυασμό υποδομών, κατάλληλων ξενοδοχείων, πτήσεων, οργάνωση περιφερειών και πολλά άλλα. Πάντως, κάποια βήματα γίνονται.

Μέσω του ΕΣΠΑ προορίζονται 5 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και άλλα τόσα για την Κω αλλά και τη Ρόδο, με (αρχικό) στόχο τους 100.000 επισκέπτες σε εκτός... σεζόν περίοδο, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, «τώρα είναι η κατάλληλη γεωπολιτική συγκυρία για να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχουν κλείσει ή περιοριστεί αγορές όπως Τυνησία, Τουρκία, Αίγυπτος κλπ. Ο ΣΕΤΕ προσπαθεί να το οργανώσει όλο αυτό», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

Γρηγ. Τάσσιος, Philoxenia Χαλκιδική: «Κλειδί η δουλειά 180 ημερών για τα ξενοδοχεία»

Στα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος πανελλαδικά αναφέρεται με δηλώσεις του στο Liberal ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος, μέλος του δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αλλά και διευθύνων σύμβουλος του Philoxenia της Χαλκιδικής.

Ο ίδιος αναφέρεται στη λαθεμένη κυβερνητική πολιτική, που είναι καθαρά φοροεισπρακτική και καθόλου αναπτυξιακή, που απομυζά τον κλάδο, καθιστώντας αρκετά συγκροτήματα να δουλεύουν οριακά. Επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τα «κόκκινα» δάνεια, αν και σημειώνει ότι στη Χαλκιδική –με τις 56.000 κλίνες– το πρόβλημα είναι μικρότερο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσχέρειες σε πολλές επιχειρήσεις. «Αν δεν γίνει ανταγωνιστικό το προϊόν ώστε να δουλεύουμε 180 ημέρες το χρόνο (έξι μήνες πληρότητα), τότε δε γίνεται τίποτα», σημειώνει ο κ. Τάσσιος.

Για το ξενοδοχείο Athens Leadra, που ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών του, επισημαίνει ότι «είναι ένα μεγάλο συγκρότημα με ειδικό βάρος, που γενικώς είχε πληρότητες, ήταν γεμάτο. Όμως, οι υπερβολικά πιεσμένες τιμές και οι εν γένει λάθος πολιτικές οδηγούν κάποια στιγμή στο αδιέξοδο».

Για τη Χαλκιδική, ασχέτως με τα όσα λέγονται περί εξαιρετικής εικόνας, «είναι μειωμένες κατά 15% οι κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ρώσοι και Γερμανοί κινούνται χαμηλότερα από πέρυσι». Για τους Ρώσους, ο κ. Τάσσιος σημειώνει η απώλεια των Ρώσων τουριστών είναι λόγω της βίζας, πρόβλημα που ως χώρα αμελήσαμε να λύσουμε, παρ'' ότι το ξέραμε. Φυσικά βάζει και την οικονομική παράμετρο του χτυπήματος της μεσαίας τάξης των Ρώσων πολιτών, καθώς πλέον το ρωσικό νόμισμα έχει υποστεί τεράστια υποτίμηση έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι 90 ρούβλια ισούνται με ένα ευρώ πλέον, όταν το 2013 μόλις 28 ρούβλια αντιστοιχούσαν σε ένα ευρώ. Τότε, το 2013, όπως σημειώνει ο κ. Τάσσιος, ήρθαν στη χώρα μας 1,3 εκατ. τουρίστες.

Γιάν. Οικονόμου, Galaxy Hotels (Κρήτη): «Κατά 20% έως 40% υψηλότερο το κόστος των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα»

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας είναι υπό διωγμό. Η χώρα οδεύει χωρίς στρατηγικό σχέδιο και αυτό όχι μόνο στον τουρισμό, που είναι η μεγάλη βιομηχανία, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σ'' όλα αυτά, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης, αλλά και το υπέρμετρο πλέον φορολογικό κόστος». Με τις φράσεις αυτές σκιαγραφεί την κατάσταση ο κ. Γιάννης Οικονόμου, μέλος του δ.σ. τόσο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος όσο και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και ιδιοκτήτης του πρότυπου ξενοδοχείου Galaxy Hotels στο Κουτουλουφάρι του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι καμιά –από τις ανταγωνίστριες τουριστικά - χώρα δεν έχει τέτοια φορολογία με 24% στην εστίαση και 13% στη διαμονή, καθώς οι περισσότερες ανταγωνίστριες κινούνται μεταξύ 6% και 10% στην εν λόγω φορολογία. Ο ίδιος τονίζει ότι «ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι επενδύσεις μεγάλης έντασης κεφαλαίου, απαιτεί μεγάλες οικονομικές θυσίες χωρίς να έχει το ανάλογο αντίκρυσμα. Αν βάλουμε και το φορολογικό, ίσως είμαστε υψηλότερα από 20% έως 40% στο κόστος μιας ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ελλάδα σε σχέση με μια άλλη χώρα.
Ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι «θα κλείσουν και άλλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την (τυφλή) υπερφορολόγηση, ειδικά από το 2018, όταν και θα εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης».

Παράλληλα τονίζει με μεγάλη πικρία αλλά και δραματικό τόνο ότι «δεν είμαι επιχειρηματίας που περιμένει βοήθεια από το κράτος, είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά τουλάχιστον το κράτος να μη στέκεται εμπόδιο και σκόπελος.

Αναφορικά με το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, που είναι το επόμενο ζητούμενο για όλο τον κλάδο, ο επιχειρηματίας τονίζει ότι αυτό χρειάζεται μια οργανωμένη στρατηγική, που θα λειτουργεί συνδυαστικά. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει υγιώς μια αγορά και να ελκύσει ξένες επενδύσεις, όταν το 70% της παραγωγής της μαζεύεται μέσα σ'' ένα δίμηνο, λόγω της πολύ μικρής διάρκειας της (ελληνικής) σεζόν.

«Καταφέραμε ως χώρα να μην εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν αγορές όπως η Τυνησία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, καταφέραμε να μη διευθετήσουμε το θέμα με τις βίζες των Ρώσων και παράλληλα να υπερφορολογούμε. Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα, παρ'' όλα αυτά, παραμένει από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς παγκόσμια. Αυτό δείχνει πόσο ισχυρό τουριστικό brand είναι. Σκεφτείτε να κάναμε και ανάλογες στοχευμένες και χρήσιμες πολιτικές», σημειώνει με παράπονο ο κ. Οικονόμου.