Τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές στη «χρυσή βίζα»

Τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές στη «χρυσή βίζα»

Σημαντική ζήτηση προσελκύουν τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μέσω Χρυσής Βίζας μία ιδιοκτησία ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ με δέλεαρ την απόκτηση της άδειας διαμονής.

Δεν πρόκειται τόσο για εύπορους Κινέζους ή Ισραηλινούς, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σύνηθες στο παρελθόν, αλλά κυρίως για άτομα με σημαντική ρευστότητα που προέρχονται από περιοχές με γεωπολιτική αστάθεια ή ακόμη και πόλεμο. Έτσι, σύμφωνα με μεσίτες, δεν είναι μικρός ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αναζητώντας να αγοράσουν σπίτι για να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής.

Κι αυτό δεδομένου ότι σήμερα κάτοχοι ουκρανικού διαβατηρίου μπορούν να διαμείνουν στη χώρα μας μέχρι 90 ημέρες. Ψηλά στην λίστα των ξένων αγοραστών διαμερίσματος με αξία τουλάχιστον 250 χιλ. είναι και οι υπήκοοι της Τουρκίας και του Λιβάνου που αναζητούν «παράθυρο» εισόδου στη χώρα μας, αλλά και στις 26 χώρες Σένγκεν όπου εξασφαλίζει πρόσβαση η Χρυσή Βίζα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, όπως εξηγεί ο η δικηγορική εταιρία Οικονομάκης, ότι η ελεύθερη κίνηση των υπηκόων τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητο μέσω Χρυσής Βίζας είναι εντός της ζώνης την οποία ορίζει η Συνθήκη Σένγκεν.

Πρόκειται για ζώνη διευρυμένης έκτασης, μέρος της οποίας αποτελούν 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία και έχουν αποφασίσει να καταργήσουν μεταξύ τους την επίδειξη διαβατηρίων και οιονδήποτε άλλο έλεγχο τυχόν θα ελάμβανε χώρα στα μεταξύ τους σύνορα. Δηλαδή, και κατ’ αρχήν, το σύνολο της επικράτειας των 26 λειτουργεί ως μία κοινή ζώνη, η οποία κατά τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, εφαρμόζοντας πολιτική κοινής visa. Η ζώνη πήρε το όνομά της από την Συνθήκη που υπογράφηκε στην μικρή πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου το 1985.

Ευρύτερα πάντως, οι ξένοι μοιάζει να επισπεύδουν τα deals, μέσω Χρυσής Βίζας, στο real estate. Ο λόγος; Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση της ελάχιστης αξίας ακινήτου από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξασφάλιση του «χαρτιού» που επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολόκληρη την Ευρώπη θα γίνει ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση.

Τι είδους ακίνητα αγοράζουν; Κατά βάση διαμερίσματα που είναι δυνατόν να ενοικιαστούν βραχυπρόθεσμα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb ώστε με τον τρόπο αυτό οι ξένοι ιδιοκτήτες τους να έχουν εισόδημα. Για το σκοπό αυτό το κέντρο της Αθήνας και συνοικίες κοντά σε σταθμό του Μετρό, πανεπιστήμια ή σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από αλλοδαπούς επενδυτές. Κι αυτό επειδή πολύ απλά αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά εγγυώνται σταθερή ζήτηση για ενοικίαση.

Με στόχο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «ξεπλύματος» χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, η αγορά ενός ακινήτου, πλέον μπορεί να επιτευχθεί με ηλεκτρονικά μέσα δηλαδή και μέσω POS, με δίγραμμη επιταγή είτε, ακόμη, με μεταφορά χρημάτων μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος μέχρι το τέλος του Αυγούστου είχαν χορηγηθεί 9.178 άδειες και είχαν ανανεωθεί επιπλέον 1.321.  

Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι απέχουν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική αγορά ακινήτων λόγω του δόγματος μηδενικής ανοχής στον Covid-19 που υιοθετεί η Κίνα. Έτσι, κυρίως οι Κινέζοι που βρίσκονται, ήδη, στην Ευρώπη πραγματοποιούν επενδύσεις στο ελληνικό real estate.