Για το πρωί της Τρίτης ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των δανειστών τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ώστε να συνεχιστεί το «χτίσιμο» των κειμένων για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του βασικού πακέτου με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το αργότερο ως την Μεγάλη Τετάρτη ώστε τη Μεγάλη Πέμπτη να πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup.
Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έλεγαν νωρίτερα αναφερόμενες στον μηχανισμό των πρόσθετων μέτρων ότι η κυβέρνηση δεν συζητά με τους δανειστές εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, υπογραμμίζοντας «ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Στο βασικό πακέτο φαίνεται να παραμένει ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου και το κλείσιμο του κενού των περίπου 70 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Στα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «κλειδώσει» την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την ελεύθερη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του 2017 μόνο για τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία που έχουν αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.
Οι δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο κεντρικά θέματα:
Πρώτον, να κλείσουν τις εναπομένουσες εκκρεμότητες του κανονικού πακέτου, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα των 5,4 δις. ευρώ με το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος και τους έμμεσους φόρους.
Δεύτερον, να συμφωνήσουν στο προληπτικό πακέτο μέτρων 3,6 δις. ευρώ, που, όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, θα ενεργοποιηθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ως προς το πρώτο:
1. Στο ασφαλιστικό αναζητούνται επιπλέον περικοπές 70 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις
2. Στη φορολογία εισοδήματος, η κυβέρνηση έχει υποβάλει συμβιβαστική πρόταση για το αφορολόγητο όριο, διαφορετική από αυτή που περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, προτείνει να δίνεται η φορολογική έκπτωση των 2.000 ευρώ σε όσους έχουν οικογένεια με τρία παιδιά. Το αφορολόγητο θα μειώνεται στα 1.900 για οικογένειες με λιγότερα παιδιά και στα 1.800 ευρώ (που ζητάει για όλους το ΔΝΤ) για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
3. Στα κόκκινα δάνεια, η συμφωνία αναζητείται στην εξαίρεση από την πώληση μόνο εκείνων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τις 140.000 ευρώ. Η εξαίρεση θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2017. Η τρόικα θέλει να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.
Ως προς το δεύτερο, δηλαδή τα προληπτικά μέτρα, οι δυσκολίες είναι περισσότερες, αφού θα πρέπει να συμφωνηθούν:
1. Η λίστα των μέτρων. Δεδομένου του όγκου του προληπτικού πακέτου, απαιτούνται παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις, άμεσους και έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη επεξεργαστεί τέτοια σενάρια. Η κυβέρνηση πάντως θα ήθελε να μην υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή, αλλά ένας θεσμοθετημένος «κόφτης δαπανών», δηλαδή μια αυτόματη διαδικασία ad hoc περικοπής δαπανών, όταν διαπιστώνεται υστέρηση έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Με αυτό τον τρόπο θα επιλύετο και το θεσμικό πρόβλημα, καθώς όπως υποστηρίζει η Αθήνα, το ελληνικό σύνταγμα δεν προβλέπει τη θεσμοθέτηση μέτρων εν αναμονή. Ωστόσο, είναι πιθανό
2. Ο μηχανισμός ενεργοποίησης, δηλαδή ποιος και πότε θα διαπιστώνει το μέγεθος της υστέρησης ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιείται η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων. Στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής από την Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα έχει ως έργο να παρακολουθεί την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να πιστοποιεί γρήγορα τυχόν υστέρηση. Δεδομένου, ότι οι στατιστικές αρχές δεν κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις, η διαδικασία ενεργοποίησης θα βασίζεται σε απολογιστικά στοιχεία. Από την άλλη, οι θεσμοί θέλουν να διατηρηθεί η υφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εκτιμάται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και θα επιλέγονται από την προκαθορισμένη λίστα εκείνα τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για τη διόρθωση.
Εφικτή -σε τεχνικό επίπεδο- η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Εφικτή θεωρούν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει και πολιτική επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και να καθοριστούν επίσημα τα επόμενα βήματα.
Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα.
Περισσότερη δουλειά απομένει στο προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του μνημονίου για εξασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Το πακέτο αυτό το ζήτησε επίμονα το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Νομικές και πολιτικές δυσκολίες για το «προληπτικό πακέτο»
Οι δυσκολίες είναι και νομικές και πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τις νομικές, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την υιοθέτηση εν αναμονή μέτρων, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ένα προς ένα. Επειδή και σε άλλες χώρες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι ό,τι θα βρεθεί μια φόρμουλα χωρίς τη λεπτομερή αναφορά των μέτρων, αλλά θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιεί τη λήψη τους κάθε φορά που θα διαπιστώνεται δημοσιονομική απόκλιση. Το ποιος θα ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.
Εάν κλείσουν έγκαιρα τα δύο αυτά θέματα, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και να ετοιμάσουν τις επόμενες φάσεις που θα εξελιχθούν παράλληλα, δηλαδή την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή, την εκταμίευση της δόσης, καθώς και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία -εάν όλα πάνε καλά- αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.
Κομισιόν: Νέο Eurogroup αν υπάρχει πρόοδος και με απόφαση J. Dijsselbloem
Νέο Eurogroup για την Ελλάδα θα συγκληθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εφόσον υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, και αυτή την κρίση μπορεί να την κάνει μόνον ο J. Dijsselbloem.
Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Ανίκα Μπράιντχαρντ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
«Δεν επαφίεται σε εμάς να επιβεβαιώσουμε εάν θα υπάρξει νέο Eurogroup», δήλωσε η κ. Μπράιντχαρτ, τη στιγμή που οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν τον J. Dijsselbloem να εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Μεγάλη Πέμπτη.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι ο καθορισμός των επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, που θα πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Ωστόσο, η κ. Μπράιντχαρντ απέφυγε να δώσει κάποιο στίγμα για το τι θα περιλαμβάνεται στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας ότι είναι «πρώιμο» να δοθεί κάποια απάντηση με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμα «σε εξέλιξη».
Χαρακτήρισε τα μέτρα ως εργαλείο που θα προστατεύσει τους δανειστές της Ελλάδας και θα διασφαλίσει ότι οι συμφωνημένοι στόχοι είναι επιτεύξιμοι.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε ακόμα: