Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας επεσήμανε ο γ.γ. Εμπορίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας επεσήμανε ο γ.γ. Εμπορίου

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιείται στην Λάρισα.

Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τα Επιμελητήρια και ανέφερε ότι αγωνίζεται να προωθήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στη συνεπή και ορθή διαχείριση των κόκκινων δανείων, στη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, στην εκπόνηση σταθερού φορολογικού συστήματος και στην απάλειψη του βρόγχου του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους. Επίσης, εκτός από την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας θεώρησε ότι είναι αναγκαία και η αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ρευστότητα, πολιτική σταθερότητα καθώς και σταθερό φορολογικό σύστημα. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η προσπάθεια που καταβάλει σήμερα η Κυβέρνηση με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν είναι προσχηματικού χαρακτήρα και ότι θα αποδώσει καρπούς, διότι, όπως προειδοποίησε, αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ρευστότητας, που αφορά την επιστροφή τουλάχιστον των 40 δισ. που «δραπέτευαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρά την ανακεφαλαιοποίηση, το τραπεζικό σύστημα να σταθεί ως αρωγός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μίχαλος, επισήμανε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, με έντονο φορολογικό ανταγωνισμό, να βρίσκεται η επιβάρυνση μιας ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης περίπου στο 52%, όταν σε όμορες χώρες κυμαίνεται από 10% έως 16%. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δούμε, παρατήρησε, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή στόχευση και στρατηγική για την ελληνική οικονομία.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γιατί, όπως είπε, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνας που χάνεται είναι χαμένα κεφάλαια για την χώρα μας.

Παρών στη γενική συνέλευση ήταν και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που - όπως διευκρίνισε - παρέστη με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, σε παρέμβασή σχετικά με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σχολίασε ότι αυτό που περιμένει από τη σημερινή συνάντηση είναι οι αρχηγοί να βγουν με νέες πολιτικές προτάσεις τις οποίες θα μελετήσουν φορείς και κόμματα προκειμένου να καταλήξουν στο «πως» θα προχωρήσει η χώρα. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να προσδιοριστούν «πολιτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι είναι αδιανόητο οι όμορες χώρες να έχουν φορολογικούς συντελεστές 12% και 15% και στη χώρα μας «να μας επιβάλλουν φορολογικούς συντελεστές υψηλότατους. Και γι' αυτό πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα του σε όμορες χώρες» είπε. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι: «φορολογική αύξηση συντελεστών η νέους φόρους δεν μπορώ να και δεν πρόκειται ποτέ μου να ψηφίσω διότι στην παρούσα φάση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα ελλείμματα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νομού παρατηρώντας ότι η συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα μπορεί να κατατείνει «στην πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και αυτό θα σημάνει ακόμη δυσκολότερη συνεννόηση».

«Στην παρούσα φάση απαιτείται να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεννόησης. Και προσέξτε, διότι πολλοί αυτό το παραφράζουν και εννοούν την «συνεννόηση» ως «συνεργασία» η ως «πρόσωπα». Και λένε πολλοί «να φύγει ο Τσίπρας». Το πρόσωπο είναι το πρόβλημα ή η πολιτική που ακολουθούμε; Εάν συμφωνήσουμε στις πολιτικές εγώ είμαι από αυτούς που θα υποστηρίξουν μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πιστεύω».

Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου να προσφέρουν με τις προτάσεις τους ώστε η χώρα να βρει τον βηματισμό της. Και γι' αυτό ακριβώς, συμπλήρωσε, διεκδικώ η ΝΔ να είναι ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να δώσει τις πρέπουσες προτάσεις και λύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ