Την έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το ελληνικό Δημόσιο- Δείτε το ΦΕΚ

Την έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το ελληνικό Δημόσιο- Δείτε το ΦΕΚ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ερρίφθη ο κύβος για την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές που έγινε προ ολίγου με επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 2 ώρα Ελλάδος, και αναμένεται να κλείσει αύριο, με την εκκαθάριση να τοποθετείται για την 1η Αυγούστου.

Στο ενημερωτικό του σημείωμα, το Ελληνικό Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση τόσο προς τους κατόχους ομολόγων με έτος ωρίμανσης το 2019 (και έκδοσης το 2014), για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022, όσο και σε νέους επενδυτές. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται στο 102,6. Οι ανάδοχες της έκδοσης τράπεζες είναι οι BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Οι όροι του ομολογιακού δανείου, που θα διατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ για την έκδοση του θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5εκατ ευρώ.

Στην κυβέρνηση προσδοκούν σε ένα επιτόκιο της τάξης κάτω του 4,95%, που ήταν η απόδοση του ομολόγου Σαμαρά, δηλαδή εκείνου της έκδοσης του 2014. Έτσι η γραμμή επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος της έκδοσης έχει ήδη χαραχθεί. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται με επιτόκιο 5,27%.

Σύμφωνα πάντως με οικονομικούς αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κυβερνητικού στελέχους ότι η χώρα θα πετύχει ένα επιτόκιο μεταξύ 4,5% και 4,95% στην επικείμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, τότε θριαμβολογίες δεν δικαιολογούνται. Και αυτό καθώς για να θεωρηθεί πετυχημένη η έκδοση του ΟΔΔΗΧ και να μπορεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τους όποιους πανηγυρισμούς της, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το spread σε σχέση με το γερμανικό επιτόκιο τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα.

Στις 10 Απριλίου 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 4,95%, το μέτρο σύγκρισης ήταν το αντίστοιχο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή το 0,58%, που σημαίνει πως το spread είχε διαμορφωθεί στο 4,37%. Χθες το επιτόκιο του 5ετούς γερμανικού ομολόγου βρισκόταν στο -0,184%. Συνεπώς για να μπορεί να επιχειρηματολογήσει η κυβέρνηση ότι τα κατάφερε καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά, θα πρέπει το επιτόκιο του 5ετούς να κινηθεί κάτω από το 4,18% (ήτοι 4,37% -0,184%), ώστε να έχουμε εξασφαλίσει spread όχι μεγαλύτερο του 2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έναρξη της διαδικασίας έκδοσης πενταετούς ομολόγου, δίνοντας εντολή στις επενδυτικές τράπεζες BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και Merrill Lynch να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. 

Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε σήμερα την πρόσκληση προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων, λήξης 2019, με επιτόκιο 4,75%, να τους αντικαταστήσουν με μετρητά. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοινώνει την πρόθεσή του να εκδώσει νέους τίτλους σε ευρώ, 5ετούς διάρκειας, με λήξη το 2022. Η τιμολόγηση των νέων τίτλων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η έκδοση θα «κλείσει» με την εκκαθάριση την 1η Αυγούστου.

Δείτε το ΦΕΚ: