Τι σηματοδοτεί η παραβολική εκτόξευση του Bitcoin

Τι σηματοδοτεί η παραβολική εκτόξευση του Bitcoin

Στις 26 Απριλίου το bitcoin υποχώρησε από τα 5.500 δολάρια στα 5.000 δολάρια. Από εκείνη τη στιγμή, ακολούθησε μια θεαματική άνοδος που έφερε τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων στα 7.120 δολάρια, μια τιμή που είχε να προσεγγίσει από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το bitcoin είναι η ανταμοιβή που προσφέρει το σύστημα των blockchains, στους χρήστες που προσφέρουν επεξεργαστική ισχύ στο αποκεντρωμένο σύστημα ψηφιακών αμφιμονοσήμαντων εγγραφών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η «σπανιότητα» πλέον των bitcoins είναι αυτή που έδωσε το σύνθημα του παροξυσμού της ανόδου.

Ως γνωστόν ο συνολικός αριθμός Βitcoins που μπορούν να παραχθούν είναι 21.000.000. Μέχρι σήμερα έχουν «εξορυχθεί» και βρίσκονται σε κυκλοφορία 17.696.150 Bitcoins, δηλαδή το 84,27% του συνολικού αναμενόμενου αριθμού. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα μπορεί να πλέον να κυκλοφορήσει μόνο άλλα 3.303.850 κρυπτονομίσματα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως τα Bitcoins θα παράγονται πιο δύσκολα, πιο αργά και ουσιαστικά θα είναι «σπανιότερα» απ' ότι προηγουμένως. Συγκεκριμένα μέχρι πρότινος η ανταμοιβή για την δημιουργία ενός συνόλου από 210.000 blocks για το σύστημα του blockchain, ήταν 12,5 κρυπτονομίσματα, ενώ τώρα είναι πλέον 6,25. Δηλαδή η ανταμοιβή της εξόρυξης, υποχώρησε κατά 50%.

Επομένως η υπολογιστική δύναμη και η ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη ενός bitcoin, διπλασιάζεται. Δηλαδή διπλασιάζεται το κόστος παραγωγής ενός bitcoin. Αυτό το γεγονός από μόνο του, οδήγησε τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων σε αυτήν την εκρηκτική παραβολική εκτόξευση της τιμής του, σε όλες τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.

 Παράλληλα στις ΗΠΑ ο διάσημος επενδυτής στον χώρο των Venture Capitals Tim Draper, δήλωσε πως αναμένει την πλήρη ενσωμάτωση της χρήσης του bitcoin στις εταιρικές καθημερινές συναλλαγές, των εταιριών στις οποίες έχει συμμετοχές. Και αυτό, διότι οι πληρωμές μέσω bitcoin δεν απαιτούν λογιστικές, νομικές και εκκαθαριστικές διαδικασίες που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Σύμφωνα με τον Draper, τοBitcoin το 2023 θα καλύπτει το 5% των παγκόσμιων συναλλαγών και η τιμή του θα φτάσει τα 250.000 δολάρια…

Πως βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την άνοδο του bitcoin;

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στην συνάντηση του «ECB Youth Dialogue», ρωτήθηκε επανειλημμένα, για τη ανοδική κίνηση του bitcoin που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η επίσημη θέση, είναι πως ο φόβος από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, από την ένταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν και από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αποτελούν μια αφορμή για την μετακίνηση κεφαλαίων σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη θέση τους πως τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν πραγματικά νομίσματα, για την πραγματική οικονομία. Σημείωσε πως το ευρώ υπήρχε χτες, υπάρχει σήμερα, θα υπάρχει αύριο  και θα είναι πάντοτε ευρώ. «Η ΕΚΤ είναι πίσω από το ευρώ και το εγγυάται. Ποιος εγγυάται τα κρυπτονομίσματα; Εκτιμώ πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομικές εξελίξεις» κατέληξε.

Σύμφωνα με την Cointelegraph, άλλος υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ είπε πως, αν και δεν είναι πραγματικά νομίσματα, αποτελούν μια μορφή επένδυσης για κάποιους,  μια μορφή επένδυσης με υψηλό ρίσκο. Η ΕΚΤ, δεν σκοπεύει να εκδώσει το δικό της κρυπτονόμισμα ούτε να ασχοληθεί με τη εποπτεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων αφού αυτό αποτελεί αρμοδιότητα άλλων ελεγκτικών φορέων των επενδυτικών υπηρεσιών.

Κ.Χ.